ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν υπάρχει σχέδιο για προληπτικό πλήγμα στη Β. Κορέα

ΗΠΑ: Δεν υπάρχει σχέδιο για προληπτικό πλήγμα στη Β. Κορέα
KCNA/via REUTERS

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Σούζαν Θόρντον, επικεφαλής των υποθέσεων Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, είπε ότι κατά την ίδια, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κάποιο σχέδιο για να πλήξει -προοληπτικά- την Βόρεια Κορέα. 

Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι προτιμά μια διπλωματική λύση στην κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο ίδιος και οι σύμβουλοί του έχουν συζητήσει την πιθανότητα προληπτικού πλήγματος κατά της απομονωμένης αυτής χώρας.

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, μία από το Δημοκρατικό κόμμα και ένας από το Ρεπουμπλικανικό, που μίλησαν στην ακρόαση έγκρισης της Θόρντον στο πόστο της ως βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι εκείνοι και άλλοι γερουσιαστές άκουσαν από ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει μια τέτοια στρατηγική.

Ερωτηθείσα από την Δημοκρατική γερουσιαστή Τζιν Σαχίν, αν κατά την αντίληψή της η κυβέρνηση δεν έχει μια τέτοια στρατηγική, η Τόμσον απάντησε: «Αυτό καταλαβαίνω, ναι».

Ο δεύτερος γερουσιαστής, ο Ρεπουμπικάνος Τζέιμς Ρις, δήλωσε στους βουλευτές ότι του ειπώθηκε «από ανθρώπους της κυβέρνησης, πλέον υψηλόβαθμους, ότι δεν υπάρχει μια στρατηγική "bloody nose"».

Ο Ρις τόνισε ότι οι αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονόμασε, δήλωσαν πως «δεν συζήτησαν ποτέ για αυτή, ποτέ δεν την εξέτασαν, δεν χρησιμοποίησαν ποτέ αυτόν τον όρο (σ.σ. bloody nose), και δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι πρέπει να συζητούν».

Η Θόρτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε διάλογο με τη Βόρεια Κορέα και πως αυτός θα πρέπει να έχει ένα θέμα: την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ