ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα προς τους Αιγύπτιους «να ρίξουν την κυβέρνηση»

Μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα προς τους Αιγύπτιους «να ρίξουν την κυβέρνηση»
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STEPHEN MORRISON

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, κάλεσε τους Αιγύπτιους να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους, στο δεύτερο μήνυμα εντός της εβδομάδας από εξτρεμιστές ισλαμιστές που προτρέπουν σε βίαιες ενέργειες ενόψει των προεδρικών εκλογών, τον Μάρτιο.

Οι αιγυπτιακές Aρχές εντείνουν τη δράση τους εναντίον των ακραίων ισλαμιστών ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου. Την περασμένη Κυριακή, το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με το οποίο προειδοποιεί τους Αιγύπτιους να μην συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και καλεί τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας και στους ηγέτες της χώρας.

Στο ηχογραφημένο μήνυμά του ο Ζαουάχρι δεν διατυπώνει κάποια συγκεκριμένη απειλή, ούτε αναφέρεται στις εκλογές. Επιπλέον, είναι άγνωστο το πότε ηχογραφήθηκε αυτό το μήνυμα.

"Καλώ τους πάντες (...) να εργαστούν για να ξεριζώσουν τους αποστάτες, αυτό το εγκληματικό και διεφθαρμένο καθεστώς, καθώς και σε τζιχάντ με όπλα, χρήματα, λόγια και πράξεις, επιθέσεις και ενέδρες, πλήγματα και διαδηλώσεις" ακούγεται να λέει ο Αιγύπτιος ηγέτης της Αλ Κάιντα.

Σημειώνεται πως ο Ζαουάχρι έχει επικρίνει δημοσίως το αυτοαποκαλούμενο "Ισλαμικό Κράτος" για τις βάναυσες μεθόδους που χρησιμοποιεί, όπως τους αποκεφαλισμούς, τους πνιγμούς και την πυρπόληση των αντιπάλων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ