ΚΟΣΜΟΣ

Ειδική αποστολή στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας για την εξολόθρευση 200.000 ποντικιών

Ειδική αποστολή στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας για την εξολόθρευση 200.000 ποντικιών
EPA/ AHMAD YUSNI/ file photo

Μια ειδική αποστολή ανατέθηκε σε δέκα δασοφύλακες, τρία σκυλιά της αστυνομίας, έναν υπουργό της κυβέρνησης και μέλη των αμυντικών δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας. Ποια είναι αυτή; Να εξολοθρεύσουν τρωκτικά –γνωστά και ως ποντίκια του ενός εκατομμυρίου- στα απομονωμένα νησιά Αντίποδες της Ανταρκτικής.

Τα αφιλόξενα νησιά που βρίσκονται 760 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα σπίτι για περίπου 200.000 ποντίκια. Τα ποντίκια αυτά -που είναι τα μόνα θηλαστικά στο νησί- έτρωγαν τα αυγά των άλμπατρος, κατέστρεψαν την πανίδα και απειλούσαν με εξαφάνιση σπάνια είδη εντόμων.

Σε μια προσπάθεια να τα εξολοθρεύσουν πριν από δύο χρόνια, η Νέα Ζηλανδία διέθεσε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για ένα φιλόδοξο σχέδιο που δεν είχε ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο.

Έτσι, τον Ιούνιο του 2016 δύο ελικόπτερα έριξαν διάσπαρτα στα νησιά 65 τόνους δολώματος, ενώ 13 άτομα του πληρώματος παρέμειναν εκεί επί 75 μέρες, προκειμένου να εξολοθρεύσουν τον πληθυσμό τους.

Τώρα, η πρώτη ομάδα παρακολούθησης αναχώρησε για τα νησιά, όπου θα παραμείνει για τρεις εβδομάδες κυνηγώντας ποντίκια, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το σχέδιο που εφαρμόστηκε είχε επιτυχία.

Σύμφωνα με την Guardian, για τον Νεοζηλανδό υπουργό Eugenie Sage που αποτελεί μέλος της επιχείρησης, η αποστολή είναι συναρπαστική, ωστόσο, όπως λέει, η επιτυχία δεν είναι δεδομένη.

«Εάν κάποιο ποντίκι έχει επιζήσει της επιχείρησης, ο πληθυσμός τους θα έχει ανέβει μέχρι τώρα σε βαθμό που θα είναι ανιχνεύσιμος. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά», ανέφερε ο Sage.

«Το ποντίκια προκαλούν αντίκτυπο σε μια ποικιλία ειδών. Η ομορφιά των νησιών αυτών που βρίσκονται τόσο μακριά από τη χώρα, έγκειται στο ότι με τον χρόνο έχουν αναπτύξει τα δικά τους μοναδικά είδη. Υπάρχουν σπάνια επαπειλούμενα ενδημικά είδη εκεί, τα οποία θέλουμε να προστατέψουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του σχεδίου Stephen Horn.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ