ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αν αποδειχτεί ότι αγοράζουμε πετρέλαιο από τον ISIS θα παραιτηθώ

Ερντογάν: Αν αποδειχτεί ότι αγοράζουμε πετρέλαιο από τον ISIS θα παραιτηθώ
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Παρίσι REUTERS/Christian Hartmann

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξάρθρωση του Ισλαμικού Κράτους από την τουρκο-συριακή μεθόριο, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Νταβούτογλου συγχρόνως κάλεσε την Ρωσία να ανοίξει διόδους επικοινωνίας για στρατιωτική συνεννόηση μεταξύ των δυνάμεων που επιχειρούν στην Συρία ώστε να αποτραπούν νέα λάθη όπως η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Χθες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο Παρίσι στην έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ενώπιον 140 ηγετών από όλο τον κόσμο, απάντησε στον ισχυρισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τον ISIS, λέγοντας ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί αν αποδειχτεί ως γεγονός.

"Αν αποδειχτεί αληθινός αυτός ο ισχυρισμός, η εντιμότητα της χώρας μας απαιτεί (από μένα) να παραιτηθώ."

"Δε θα παραμείνω σε αυτή τη θέση. Όμως ρωτώ τον κ. Πούτιν: εσείς θα παραμείνετε;"

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του να εξηγήσει τις ρωσικές αγορές πετρελαίου από τον ISIS. Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας ρωσο-σύρος πολίτης αγοράζει πετρέλαιο από τον ISIS και στη συνέχεια το πουλάει στο καθεστώς Άσαντ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πληροφορίες των Αμερικανών.

"Πρώτα (η Ρωσία) θα πρέπει να απολογηθεί για αυτό."

Ο τούρκος πρόεδρος επιπλέον πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τον ISIS δεν είναι "ηθικός", προσθέτοντας ότι "τέτοιοι ισχυρισμοί πρέπει να αποδειχτούν".

Ο Πούτιν την Δευτέρα ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος, στις 24 Νοεμβρίου, ήταν επειδή ήθελε να προστατέψει τις προμήθειες πετρελαίου από τον ISIS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ