ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέες φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έφτασαν στο Αφρίν

Συρία: Νέες φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έφτασαν στο Αφρίν
REUTERS/Khalil Ashawi

Νέα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα εισήλθαν χθες Τετάρτη στον κουρδικό θύλακα Αφρίν για να στηρίξουν τις τοπικές πολιτοφυλακές έναντι της τουρκικής επιχείρησης στην περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η νέα αυτή ανάπτυξη σημειώθηκε μία ημέρα μετά την άφιξη πολλών αυτοκινητοπομπών των «λαϊκών δυνάμεων» στο Αφρίν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) με στόχο την «προστασία» του θύλακα, επεσήμανε το Παρατηρητήριο και Κούρδοι αξιωματούχοι.

«Δεκάδες μαχητές πιστοί στο καθεστώς εισήλθαν στην περιοχή του Αφρίν» την Τετάρτη δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Η Άγκυρα, που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν, ανακοίνωσε χθες ότι θεωρεί «νόμιμο στόχο» οποιαδήποτε ομάδα σπεύσει για να συνδράμει τη YPG, «μια τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με εκείνη,

Λίγο μετά την άφιξη τους την Τρίτη στο Αφρίν οι πρώτες φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έγιναν στόχος του τουρκικού πυροβολικού, μετέδωσε το πρακτορείο SANA.

Εξάλλου το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε σήμερα ότι «νέες μονάδες των λαϊκών δυνάμεων έφτασαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τους κατοίκους του έναντι στην επιθετικότητα του τουρκικού καθεστώτος».

Τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τους φιλοκυβερνητικούς μαχητές «λαϊκές δυνάμεις», ενώ η YPG κάνει λόγο για «στρατιωτικές δυνάμεις» που εστάλησαν από τη συριακή κυβέρνηση για να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι τουρκικές δυνάμεις και οι ομάδες των Σύρων ανταρτών που στηρίζει η Άγκυρα έχουν καταλάβει 49 περιοχές στη μεθόριο χωρίς όμως να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εισέλθουν πιο βαθιά στο Αφρίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ