ΚΟΣΜΟΣ

Στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων η Ιβάνκα Τραμπ

Στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων η Ιβάνκα Τραμπ
REUTERS/Kevin Lamarque/ file photo

Η Ιβάνκα Τραμπ και ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του βορειοκορεατικού στρατού θα παραστούν στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Πιοντσάνγκ.

Έπειτα από δύο χρόνια κλιμακούμενης έντασης εξαιτίας του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά μετά τις απειλές μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ευνόησαν μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα.

Για την τελετή έναρξης ο Βοριεοκορεάτης ηγέτης είχε στείλει την αδελφή του, την Κιμ Γιο-Γιονγκ, η οποία βρέθηκε λίγες σειρές μακριά από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ωστόσο δεν του μίλησε, όμως εκμεταλλεύθηκε την ιστορική της επίσκεψη στη Νότια Κορέα, την πρώτη που πραγματοποιεί μέλος της δυναστείας που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα εδώ και δεκαετίες, για να προσκαλέσει τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν στην Πιονγκγιάνγκ.

Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την κόρη του Ιβάνκα να ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής. Μάλιστα θα συνοδεύεται από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα θα στείλει την Κυριακή μια οκταμελή αντιπροσωπεία υπό τον στρατηγό Κιμ Γιονγκ-Τσολ, υπεύθυνο για τις διακορεατικές σχέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης.

Ο Κιμ Γιονγκ-Τσολ φέρεται να ήταν κάποτε επικεφαλής του Γενικού Γραφείο Αναγνώρισης που διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας και να ήταν αυτός που ζήτησε τον τορπιλισμό της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan το 2010 από τον οποίο σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι.

Την επίθεση αυτή εξαπέλυσε ένα βοριεοκορεατικό υποβρύχιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, κάτι που όμως η Πιονγκγιάνγκ διαψεύδει.

Η Ιβάνκα Τραμπ θα φτάσει την Παρασκευή το βράδυ στη Σεούλ και θα δειπνήσει στον Κυανό Οίκο με τον πρόεδρο Μουν, ο οποίος θα συναντηθεί και με τη βορειοκορεατική αποστολή.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, δεν είναι προγραμματισμένη καμία συνάντηση μεταξύ της Ιβάνκα και της βοριεοκορεατικής αποστολής.

Εξάλλου την Τρίτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερ είχε δηλώσει ότι ο Πενς ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τους Βορειοκορεάτες κατά την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, όμως η «σύντομη αυτή συνάντηση» ακυρώθηκε «την τελευταία στιγμή» από την Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ