ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αφέθηκε ελεύθερος ο Ναβάλνι

Ρωσία: Αφέθηκε ελεύθερος ο Ναβάλνι

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη για λίγο από την αστυνομία στη Μόσχα, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

«Είχα πονόδοντο, πήγα στον οδοντίατρο. Βγήκα από τον οδοντίατρο: καλημέρα, δεύτερη ταξιαρχία της αστυνομίας, συλλαμβάνεστε», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας «κάπου με πηγαίνουν».

Λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση της σύλληψής του, ο Αλεξέι Ναβάλνι είπε πως αφέθηκε ελεύθερος. «Μου πρότειναν να με αφήσουν κάπου. Αρνήθηκα και πήγα στη δουλειά. Δεν αντιλαμβάνομαι τι συνέβη και γιατί επτά πρόσωπα με συνέλαβαν», έγραψε στο Twitter.

Ο Ναβάλνι, που οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα, είπε πως κατηγορήθηκε για «παραβίαση κατ΄ επανάληψη» του νόμου για τη διοργάνωση διαδηλώσεων, μια παράβαση που επισύρει ποινή φυλάκισης 30 ημερών.

Η τελευταία φορά που ο Αλεξέι Ναβάλνι τέθηκε για λίγο υπό κράτηση ήταν στις 28 Ιανουαρίου, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης που είχε οργανώσει σε όλη τη χώρα για να καταγγείλει την «απάτη» των προεδρικών εκλογών, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλίζοντας τέταρτη θητεία.

Αφέθηκε ελεύθερος την ίδια ημέρα, μια «δόλια στρατηγική», προκειμένου να καταδικαστεί σε μια ημερομηνία πλησιέστερη στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σύμφωνα με τον ίδιον.

«Αν τεθώ υπό κράτηση στις 28 Ιανουαρίου, θα είμαι ελεύθερος στις 28 Φεβρουαρίου. Και ο Πούτιν θέλει να έχω απομονωθεί ακριβώς πριν από τις εκλογές και, αν είναι δυνατόν, κατά τη διάρκεια των εκλογών», είχε γράψει τότε.

Στη συνέχεια η αστυνομία του απήγγειλε κατηγορία για χρήση βίας κατά των δυνάμεων της τάξης στη διάρκεια της κράτησής του, κάτι το οποίο διαψεύδει.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος λόγω μιας καταδίκης την οποία δηλώνει ότι ενορχήστρωσε το Κρεμλίνο, κάλεσε τους οπαδούς του να απόσχουν και να επιτηρήσουν τις προεδρικές εκλογές.

Σήμερα ο Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε επίσης στο Twitter πως και το δεξί του χέρι, ο Λεονίντ Βολκόφ, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβο.

«Συνέλαβαν τον Βολκόφ στο Σερεμέτιεβο, επρόκειτο να πετάξει για την Μπασκίρια, μία από τις πιο σημαντικές περιοχές σε ό,τι αφορά την οργάνωση της επιτήρησης των εκλογών» της 18ης Μαρτίου, ανέφερε.

Ο Ρομάν Ρουμπάνοφ, που πρόσκειται στον Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση 10 ημερών επειδή συμμετείχε στη διοργάνωση της διαδήλωσης της 28ης Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ