ΚΟΣΜΟΣ

Οπλισμένοι εκπαιδευτικοί: Έντονο ντιμπέιτ για την πρόταση Τραμπ

Οπλισμένοι εκπαιδευτικοί: Έντονο ντιμπέιτ για την πρόταση Τραμπ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA/SHAWN THEW

Ποικίλες αντιδράσεις, χιλιάδες σχόλια -θετικά και αρνητικά- σε κοινωνικά δίκτυα και έντονο ντιμπέιτ έχει πυροδοτήσει στις ΗΠΑ μια πρόταση του Αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση των μακελειών στα σχολεία. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού πρώτα άκουσε αρκετές συναισθηματικά φορτισμένες ιστορίες επιζώντων από σχολικά μακελειά, πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένοπλων εκπαιδευτικών στα σχολεία των ΗΠΑ.

«Εάν είχες έναν δάσκαλο που χειρίζεται με ευχέρεια ένα όπλο, θα μπορούσε να σταματήσει μια επίθεση πολύ γρήγορα» είπε ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας επίσης ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να δίνουν όπλα στο 20% των εκπαιδευτικών για να μπορούν και αυτοί να σταματούν τους «μανιακούς» που προσπαθούν να τους επιτεθούν.

«Αυτό θα αφορούσε φυσικά μόνο ανθρώπους που έχουν εμπειρία με όπλα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εξηγώντας ότι οι δάσκαλοι θα μπορούσαν να κρύβουν τα όπλα κάπου πάνω τους -κάτι που στις ΗΠΑ είναι παράνομο εκτός εάν ο ιδιοκτήτης του όπλου έχει σχετική άδεια.

«Θα πηγαίνουν για ειδική εκπαίδευση και θα είναι εκεί. Και έτσι τα σχολεία δεν θα είναι πια μια ζώνη όπου δεν υπάρχουν όπλα» ανέφερε ο κ. Τραμπ, και συμπλήρωσε:

Οι ζώνες όπου δεν κυκλοφορούν όπλα είναι για έναν μανιακό -γιατί όλοι τους είναι δειλοί- είναι ένας χώρος που εκείνοι σκέφτονται “πάμε να μπούμε και να επιτεθούμε επειδή οι σφαίρες δεν θα επιστρέψουν σε εμάς”.

Τα σχόλια αυτά πυροδότησαν έντονο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ, με ορισμένους να δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς και άλλους να ισχυρίζονται ότι δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οπλοκατοχής.

Την Πέμπτη το πρωί, ο κ. Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι δεν είπε ποτέ πως θα οπλίσει δάσκαλους και καθηγητές. Επανέλαβε, όμως, την πρόταση να έχουν όπλα «δάσκαλοι με στρατιωτική ή ειδική εκπαίδευση».

Τι λένε οι συγγενείς των θυμάτων

Η πρόταση του Τραμπ έγινε ενώπιον πολιτών που είχαν επηρεαστεί από κάποιο τέτοιο περιστατικό. Στη συνέχεια, τους δόθηκε ο λόγος για να εκφράσουν και αυτοί τις σκέψεις τους.

Ο Φρεντ Αμπτ, πατέρας του Κάρσον Αμπτ που επέζησε του πρόσφατου μακελειού στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, φαίνεται ότι συμφωνεί με την πρόταση αυτή.

19148754


Πηγή:EPA/SHAWN THEW

«Μια πιθανή λύση, που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, θα ήταν οι άνθρωποι στα σχολεία, οι δάσκαλοι ή άλλα μέλη του προσωπικού να εκπαιδεύονται καθ’ όλη της διάρκεια της χρονιάς και να έχουν κάπου ένα όπλο» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι που έτσι και αλλιώς έχουν άδειες οπλοφορίας, ζητήστε τους να σηκώσουν το χέρι τους και να εκπαιδευτούν εθελοντικά. Και όταν θα ξεκινάει κάτι τέτοιο, θα υπάρχουν και άνθρωποι στο σχολείο που θα μπορούν να αντιδράσουν».

Σύμφωνα με το CNNi, δεν συμφωνούν όλοι με την άποψη αυτή. Η Νικόλ Χόκεϊ, ο 6χρονος γιος της οποίας σκοτώθηκε στο μακελειό του Σάντι Χουκ το 2012, πήρε το μικρόφωνο και είπε στον Τραμπ ότι θα προτιμούσε οι εκπαιδευτικοί να «οπλιστούν» με τρόπους πρόληψης των μακελειών.

«Να μιλήσουμε για την πρόληψη» είπε η Χόκεϊ, και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν τόσα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτόν τον άνθρωπο, πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο Άντριου Πόλακ, πατέρας ενός εκ των 17 θυμάτων της Φλόριντα, πήρε το λόγο λέγοντας ότι θέλει να μιλήσει επειδή η κόρη του δεν μπορεί.

«Ως χώρα έχουμε προδώσει τα παιδιά μας. Δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό» είπε ο Πόλακ, που παράλληλα διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να μπορούν να προστατεύουν τα αεροδρόμιά τους, τους συναυλιακούς χώρους, τις πρεσβείες αλλά όχι τα σχολεία της χώρας.

«Πόσα παιδιά πρέπει να πυροβοληθούν;» δήλωσε, και συνέχισε: «Δεν θα ησυχάσω μέχρι να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα. Είμαι έξαλλος. Την κόρη μου δεν θα την ξαναδώ. Δεν είναι πια εδώ. Τώρα πηγαίνω να δω το παιδί μου στο νεκροταφείο Κινγκ Ντέιβιντ».

«Φρικτή ιδέα»

Ο Αλφόνσο Κάλντερον, που επέζησε του πρόσφατου μακελειού στη Φλόριντα, δήλωσε στο CNNi πως η ιδέα του Τραμπ είναι «φρικτή».

«Δεν ξέρω αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πάει ποτέ σε δημόσιο γυμνάσιο αλλά απ’ όσο γνωρίζω ο πρωταρχικός ρόλος των δασκάλων είναι να είναι παιδαγωγοί» είπε ο 16χρονος Κάλντερον, και συνέχισε:

Ο ρόλος τους είναι να διδάξουν τα νέα μυαλά πώς να λειτουργούν στον πραγματικό κόσμο. Δεν είναι δική τους δουλειά να κουβαλούν AR-15s. Δεν είναι ο ρόλος τους να βάζουν αλεξίσφαιρα γιλέκα στους μαθητές τους.

Με πληροφορίες από: Trump suggests arming teachers as a solution to increase school safety

By Dan Merica and Betsy Klein, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ