ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη «μάχη» γύρω από το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

Σε εξέλιξη «μάχη» γύρω από το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ
ΑΠΕ ΜΠΕ/Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Προς τον στόχο «Σουπιά» της κυπριακής ΑΟΖ που βρίσκεται στα όρια της τουρκικής παράτυπης navtex κινείται το πρωί της Παρασκευής το γεωτρύπανο γεωτρύπανο SAIPEM 12000, έχοντας προχωρήσει ήδη κατά περίπου 1,5 ναυτικά μίλια νότια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κίνησή του αυτή δεν έμεινε απαρατήρητη από τα τουρκικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως μια τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να συγκρουστεί μαζί του, κάτι που απετράπη εξαιτίας των ελιγμών του πλοιάρχου του ιταλικού γεωτρύπανου.

Το SAIPEM 12000 βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το Κέντρο συντονισμού και διάσωσης της Κύπρου, ενώ εκτιμάται ότι στην περιοχή αναμένεται να σπεύσουν κι άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία, καθώς και πλοία άλλων χωρών.

saipem12000


Η κατεύθυνση του γεωτρύπανου όπως καταγράφεται από το marinetraffic.com

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ είχε δηλώσει από χθες, σχολιάζοντας την αδράνεια του γεωτρύπανου στην περιοχή εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, πως «έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε. Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή», είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

Το επεισόδιο της 9ης Φεβρουαρίου και ο διάλογος των πλοιάρχων του Saipem και τουρκικού πολεμικού πλοίου

Κι ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εν εξελίξει «μάχη» γύρω από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, αποκαλύπτει τον διάλογο που είχαν μέσω ασυρμάτου ο καπετάνιος του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3, ενώ επικαλείται και τουρκικές διπλωματικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή». Μάλιστα τα δύο σκάφη λίγο έλειψε να συγκρουστούν.

Το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το γεωτρύπανο SAIPEM12000, με τον καπετάνιο του δεύτερου να ακούγεται –εμφανώς πανικοβλημένος-να λέει στον ασύρματο: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».

«Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας» φέρεται να απάντησε ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού πλοίου, κάτι που αμφισβήτησε ο πλοίαρχος του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, λέγοντάς του: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».

Ο Τούρκος πλοίαρχος πάντως δεν άλλαξε τη ρότα του σκάφους του, «αναγκάζοντας» ουσιαστικά τον καπετάνιο του γεωτρύπανου να αλλάξει εκείνος τη δική του και να απομακρυνθεί από την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ