ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Τα ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η αναζήτηση των οστών Ολλανδών και Βρετανών

Ινδονησία: Τα ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η αναζήτηση των οστών Ολλανδών και Βρετανών
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/Carlos Ortega

Οι αρχές της Ινδονησίας έχουν ξεκινήσει έρευνα για την ύπαρξη μαζικού τάφου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως εκεί έχουν ταφεί Ολλανδοί και Βρετανοί ναύτες.

Ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας έχει αρχίσει να σκάβει ένα μέρος νεκροταφείου στην επαρχεία Ανατολική Ιάβα, αναζητώντας οστά που μπορεί να προέρχονται από ναυάγια ολλανδικών και βρετανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν από την Μάχη της Ιάβας το 1942.

Τα ναυάγια θεωρούνται από τους ειδήμονες ως «άγιοι τάφοι», αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εξαφανισθεί μυστηριωδώς, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για «τη μεγαλύτερη σύληση τάφων» του κόσμου.

Ο επικεφαλής της ακτοφυλακής στο Μπροντόνγκ, επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους του ινδονησιακού υπουργείου εξωτερικών και της ολλανδικής πρεσβείας, έχει ξεκινήσει την εκταφή στην περιοχή του νεκροταφείου που θεωρείται ένας «μεγάλος τάφος».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, την τελευταία εβδομάδα η ομάδα έχει ερευνήσει τρία πιθανά σημεία, αλλά οι υπεύθυνοι αρνούνται να κάνουν κάποια δήλωση σχετικά με την εκταφή και την πιθανή εύρεση οστών. Το ίδιο και η ολλανδική πρεσβεία.

Η πληροφορία ότι τα οστά που εντοπίστηκαν μέσα στα ναυάγια έχουν τοποθετηθεί σε μαζικό τάφο κοντά στο νεκροταφείο Suko, αποκαλύφθηκε από την ινδονησιακή ιστοσελίδα Tirto.com την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα είναι η 76η επέτειος της Μάχης της Ιάβας, κατά τη διάρκεια της οποίας Ολλανδοί και συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούσαν τους Ιάπωνες για να διατηρήσουν τον έλεγχο των τότε Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες. Πάνω από 1.000 Ολλανδοί και Βρετανοί ναύτες πνίγηκαν όταν βυθίστηκαν τα πλοία τους κατά τη διάρκεια της μάχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ