ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κιμ Γιονγκ Ουν και Κιμ Γιονγκ Ιλ ταξίδευαν στον κόσμο με πλαστά βραζιλιάνικα διαβατήρια

Οι Κιμ Γιονγκ Ουν και Κιμ Γιονγκ Ιλ ταξίδευαν στον κόσμο με πλαστά βραζιλιάνικα διαβατήρια
KCNA/via REUTERS

Με πλαστά βραζιλιάνικα διαβατήρια ταξίδευαν κρυφά τη δεκαετία του ’90 ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από πέντε ανώτατους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Όπως φαίνεται, το γεγονός ότι η οικογένεια που κρατά εδώ και δεκαετίες τα «ηνία» της Βόρειας Κορέας ταξιδεύει στο εξωτερικό με πλαστά διαβατήρια και επίσημα έγγραφα είναι γνωστό εδώ και χρόνια στις κυβερνήσεις της Δύσης.

Είναι, όμως, η πρώτη φορά που δύο από αυτά τα διαβατήρια έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

2018 02 27T000000Z 641070703 RC171E188480 RTRMADP 3 NORTH KOREA KIM PASSPORTS



Πηγή: Handout via REUTERS

«Χρησιμοποίησαν αυτά τα Βραζιλιάνικα διαβατήρια, τα οποία φέρουν εμφανώς φωτογραφίες των Κιμ Γιονγκ Ουν και του Κιμ Γιονγκ Ιλ ΙΙ, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν βίζες από ξένες πρεσβείες» είπε ένας ανώτατος αξιωματούχος της Δύσης, και συνέχισε: «Αυτό δείχνει την επιθυμία τους να ταξιδεύουν και αναδεικνύει τις προσπάθειες της οικογένειας να δημιουργήσουν μια πιθανή δίοδο διαφυγής».

Μέχρι στιγμής, η πρεσβεία της Βορείου Κορέας στη Βραζιλία έχει αρνηθεί να σχολιάσει ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνες.

Μια πηγή από τη Βραζιλία, που επίσης δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο πρακτορείο ότι τα δύο διαβατήρια ήταν νόμιμα όταν απεστάλησαν λευκά στα προξενεία για να χορηγηθούν.

2018 02 27T000000Z 31108667 RC141BBB1D10 RTRMADP 3 NORTH KOREA KIM PASSPORTS


Πηγή: Handout via REUTERS

Άλλοι τέσσερις αξιωματούχοι της Δύσης επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι τα δύο βραζιλιάνικα διαβατήρια με πατέρα και γιο Κιμ, τα οποία φέρουν τα ψεύτικα ονόματα Josef Pwag και Ijong Tchoi, χρησιμοποιήθηκαν για να κατατεθούν αιτήματα για βίζες σε τουλάχιστον δύο ακόμη δυτικές χώρες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσες βίζες έχουν εκδοθεί τελικώς.

Τα διαβατήρια αυτά πιθανώς να έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέρει το πρακτορείο, για ταξίδια στη Βραζιλία, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ