ΚΟΣΜΟΣ

Αντίθετος με το «Νέα Μακεδονία» και την αλλαγή Συντάγματος ο Ζόραν Ζάεφ

Αντίθετος με το «Νέα Μακεδονία» και την αλλαγή Συντάγματος ο Ζόραν Ζάεφ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FEHIM DEMIR

Σε νέα του συνέντευξη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜΖόραν Ζάεφ, επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί το όνομα «Νέα Μακεδονία», ούτε και προτίθεται να αλλάξει το Σύνταγμα της.

Παρ’ όλα αυτά όμως στη συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times» δήλωσε αισιόδοξος για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έως τη σύνοδο του NATO στις 11-12 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το όνομα «Νέα Μακεδονία» δεν περιέχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό και επανέλαβε πως είναι ανοιχτός στα τέσσερα ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς και τα οποία αποκάλυψε στη χθεσινή συνέντευξή του στο Reuters: «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

Σκοπιανό: ακρότητες από εθνικιστές - κόκκινες γραμμές από τον Ζάεφ

Ακόμη, ο Ζάεφ ξεκαθάρισε πως φέρει μεγάλες ενστάσεις στην αναγκαιότητα αλλαγής του σκοπιανού Συντάγματος, ένα ζήτημα στο οποίο επιμένει η ελληνική πλευρά.

«Το Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας», είπε ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας πως η αλλαγή του Συντάγματος δεν αποτελεί δικλίδα ασφαλείας, καθώς μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να το αλλάξουν εκ νέου αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ