ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Σε τεντωμένο σχοινί η ειρηνευτική διαδικασία με τον ELN

Κολομβία: Σε τεντωμένο σχοινί η ειρηνευτική διαδικασία με τον ELN
Colombian Presidency

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε την Τετάρτη (28/2) ότι νοιώθει διχασμένος και δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια απόφαση για το εάν θα τερματίσει ή όχι την ειρηνευτική διαδικασία με την οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), έπειτα από μια σειρά επιθέσεων της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από άλλοι 10 τραυματίστηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, σε βομβιστική επίθεση του ELN στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Η επίθεση ακολούθησε μια σειρά ενεργειών των ανταρτών στις οποίες σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί τον Ιανουάριο.

«Βρίσκομαι σε δίλημμα. Τι πρέπει να κάνω με τον ELN; Να συνεχίσω, να επιμείνω, ή να κάνω αυτό που θέλει η κοινή γνώμη, διότι σήμερα η κοινή γνώμη είναι υπέρ του τερματισμού του διαλόγου;» διερωτήθηκε ο Σάντος σε μια εκδήλωση στην παραθαλάσσια πόλη Καρταχένα.

«Πόσες ζωές θα κοστίσει αν τερματίσω τον διάλογο αυτή τη στιγμή; Και πόσες ακόμα ζωές θα σωθούν αν επιμείνουμε;» συνέχισε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

Ο Σάντος ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN τον Ιανουάριο, όταν αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε ποτέ ανάμεσα στα δύο μέρη, οι αντάρτες άρχισαν και πάλι να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων αλλά κι εναντίον πετρελαϊκών υποδομών.

Ο Σάντος επέκρινε την ηγεσία της οργάνωσης γκεβαριστών ανταρτών για ασυνέπεια λόγων και έργων, καθώς τη μία ημέρα ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει μια τετραήμερη μονομερή κατάπαυση του πυρός ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν εντός του μήνα και την αμέσως επόμενη ημέρα διέπραξε την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε στρατιωτικούς και τραυμάτισε άλλους δέκα.

«Πού είναι η συνέπεια; Ρωτάω, που είναι η συνέπεια;», επέμεινε.

Ο ELN, που υπολογίζεται πως διαθέτει ακόμη 2.000 μαχητές, ιδρύθηκε από ριζοσπαστικοποιημένους καθολικούς ιερείς το 1964, εν μέσω του ξεσηκωμού των αγροτών στην Κολομβία, εμπνεόμενος από την επανάσταση της Κούβας. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. χαρακτηρίζουν τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης τρομοκρατική οργάνωση.

Η ηγεσία του έχει διεξαγάγει επανειλημμένα ειρηνευτικές συνομιλίες με τις αρχές, αλλά όλες οι παρελθούσες ειρηνευτικές διαδικασίες είχαν καταρρεύσει.

Ο Σάντος έχει πει επανειλημμένα πως θέλει να κλείσει με τον ELN πριν αποχωρήσει από την εξουσία, αργότερα φέτος, μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε το 2016 με την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, τη FARC, για να δοθεί τέλος στον τελευταίο και πιο μακρόχρονο πόλεμο στην αμερικανική ήπειρο.

Στη σύρραξη στην Κολομβία ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών που ανήκαν στην αριστερά, παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, συμμορίες, ο στρατός και η αστυνομία. Ο πόλεμος είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 260.000 άνθρωποι, άλλοι 60.000 και πλέον να θεωρούνται μέχρι και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, και να εκτοπιστούν πάνω από 7,4 εκατομμύρια πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ