ΚΟΣΜΟΣ

Έφηβος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1981 στη Νέα Ζηλανδία

Έφηβος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1981 στη Νέα Ζηλανδία
EPA/NEIL HALL

Σχέδιο δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ είχε καταστρώσει και επιχειρήσει να φέρει σε πέρας ένας έφηβος, το 1981, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στη Νέα Ζηλανδία. Αυτό αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα των υπηρεσιών ασφαλείας της νησιωτικής χώρας που έρχονται τώρα στο φως.

Μάλιστα σύμφωνα με αυτά, ο Κρίστοφερ Τζον Λιούις, 17 χρονών τότε, είχε ανοίξει και πυρ, κατά την επίσκεψη της Ελισάβετ στη Νέα Ζηλανδία, στις 14 Οκτωβρίου του 1981.

Σύμφωνα με έγγραφο της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 1981, το οποίο δημοσιεύει το Skynews, επιβεβαιώνεται «η πιθανότητα πυροβόλο όπλο να εκπυρσοκρότησε σε απόσταση κοντινή από τη βασίλισσα. Είναι πολύ πιθανό να σημειώθηκε πυροβολισμός ακόμη κι αν δεν ήταν άμεσα στο στόχαστρο η Ελισάβετ». Σε αυτό περιλαμβάνονται ακόμη και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης της εποχής για το συμβάν, αλλά και οι φόβοι που εξέφραζαν αξιωματούχοι. «Έρευνες της αστυνομίας για τους πυροβολισμούς έχουν γίνει μυστικά και οι περισσότεροι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης πιθανόν να έχουν την εντύπωση ότι ο κρότος προκλήθηκε από πυροτέχνημα», αναφέρεται στο έγγραφο και προστίθεται πως υπάρχει μια ανησυχία ωστόσο ότι στο δικαστήριο πιθανόν ο Τύπος να συνδέσει την ημερομηνία του πυροβολισμού με εκείνη της επίσκεψης της βασίλισσας.

Ωστόσο, ένα άλλο απόρρητο έγγραφο του 1997 απαντά στους ισχυρισμούς ενός δημοσιεύματος το οποίο έκανε λόγο για απόπειρα να κρατηθεί κρυφή η απόπειρα δολοφονίας.

«Ο Λιούις είχε αρχικό στόχο να δολοφονήσει τη βασίλισσα, ωστόσο δεν κατάφερε να βρεθεί στο κατάλληλο σημείο βολής, ούτε είχε ένα αρκετά ισχυρό όπλο ώστε να φτάσει τον στόχο του από την απόσταση στην οποία βρισκόταν».

Ο Λιούις, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί μαζί με συνεργούς του για κλοπές και για μια ένοπλη ληστεία, αντιμετώπισε και την κατηγορία της κατοχής όπλου αλλά και της χρήσης του σε δημόσιο χώρο.

Σε έγγραφο του 1985, αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο Λιούις θεωρείται ακόμη απειλή για τη βασίλισσα. «Θεωρείται ακόμη ασταθής από την αστυνομία και πιθανή απειλή για την Βασίλισσα, η οποία θα επισκεφθεί τη χώρα την επόμενη χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όμως και το 1995, οπότε και ο Λιούις είχε πια αποφυλακιστεί, η αστυνομία τον είχε στο μικροσκόπιό της, ενόψει μιας ακόμη βασιλικής επίσκεψης. «Οι αστυνομικοί είναι προβληματισμένοι, δεδομένης της ψυχοπαθητικής φύσης κάποιων προηγούμενων ενεργειών του», αν και ο ίδιος ισχυριζόταν πως είχε αλλάξει πολύ ο χαρακτήρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ