ΚΟΣΜΟΣ

Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης του Αναστασιάδη υπέγραψαν χάρτα δεοντολογίας

Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης του Αναστασιάδη υπέγραψαν χάρτα δεοντολογίας
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

«Οποιοσδήποτε εκ των αξιωματούχων παραβεί τη χάρτα δεοντολογίας, οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τονίζεται στο σχετικό έγγραφο, το οποίο υπέγραψαν σήμερα, με την ανάληψη των χαρτοφυλακίων τους, οι υπουργοί της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρει η χάρτα δεοντολογίας «η ορθή λειτουργία μιας δημοκρατίας βασίζεται στην ύπαρξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης. Η εμπιστοσύνη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τη νομιμοποίηση που παρέχει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Οικοδομείται ανάλογα με τις δράσεις της κυβέρνησης και την υποδειγματική συμπεριφορά των μελών της».

Μεταξύ άλλων, με την χάρτα, τα μέλη της κυβέρνησης δεσμεύονται να εγκύψουν στα προβλήματα των πολιτών, «χωρίς διακρίσεις, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους». Υποχρέωση, τονίζεται, της κυβέρνησης είναι:

Η διαφάνεια, ο απόλυτος σεβασμός στον πολίτη και η αξιοκρατική λειτουργία του κράτους, ενώ οφείλουν, όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία, αλλά και να αποτρέπουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος.

Γι' αυτό, κατά την ανάληψη και την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους, συμπληρώνουν και υπογράφουν δήλωση συμφερόντων (περιουσιακά στοιχεία κ.α.), η οποία και δημοσιεύεται.

Τέλος, τονίζεται πως οποιοσδήποτε παραβεί την χάρτα δεοντολογίας οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέλαβε σήμερα τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στο υπουργείο Άμυνας επικεφαλής τέθηκε ο Σάββας Αγγελίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ