ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ θέλουν νέα έρευνα από τον ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Οι ΗΠΑ θέλουν νέα έρευνα από τον ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι REUTERS/Eduardo Munoz

Νέα έρευνα από τον ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία ζητούν οι ΗΠΑ, μετά τις πληροφορίες για επιθέσεις με χλώριο στην Ανατολική Γούτα.

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Νίκι Χέιλι σκοπεύει να ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία στο κορυφαίο όργανο των Ηνωμένων Εθνών επί του ζητήματος μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Διπλωμάτες και ειδικοί συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν ένα αμερικανικό σχέδιο απόφασης, το οποίο συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, μερικές ημέρες αφού το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 14 κρούσματα ανθρώπων με συμπτώματα ασφυξίας, περιλαμβανομένου ενός παιδιού που απεβίωσε, που πιθανόν οφείλονται σε επίθεση με χλώριο στην Ανατολική Γούτα.

Κατά το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (UNIMI) θα αναλάβει για έναν χρόνο «να ταυτοποιήσει τους δράστες επιθέσεων με χημικά όπλα στη Συρία».

Πάντως ένας διπλωμάτης έκρινε ότι είναι μάλλον απίθανο η Μόσχα να ταχθεί υπέρ αυτού του σχεδίου απόφασης. Δεν ήταν παρών ουδείς εκπρόσωπος της Ρωσίας στη συνάντηση.

Πριν από τρεις μήνες, η Ρωσία έβαλε τέλος στην αποστολή του Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM) του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ασκώντας το βέτο που διαθέτει στην ψηφοφορία για την ανανέωση της εντολής του, καθώς ήθελε να υπάρξουν αλλαγές στις μεθόδους δράσης του.

Η Νίκι Χέιλι τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το ρωσικό σχέδιο απόφασης για τις διεθνείς έρευνες δεν χώραγε καν συζήτηση «και γι' αυτό επιστρέφουμε με ένα διαφορετικό», το οποίο «επεξεργαζόμαστε αφότου σκοτώθηκε ο JIM», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πάρει υπόψη μας κάποια από τα πράγματα που (οι Ρώσοι) θεωρούσαν ότι ήγειραν ζήτημα, αλλά αν δεν θέλουν κανέναν μηχανισμό απλά θα ασκήσουν βέτο», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ