ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Ακιντζί: Πρέπει να γίνει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη

Μ. Ακιντζί: Πρέπει να γίνει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη

Πίστη στις παραμέτρους του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και παράλληλα αλλαγή της μεθοδολογίας διαπραγματεύσεων, ζήτησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας, χθες βράδυ σε διακαναλική συνέντευξη. Παράλληλα, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι πρέπει να γίνει συνάντηση με τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να συζητήσουν για το πώς θα προχωρήσουν.

«Πρέπει να κάνουμε μια πολύ ειλικρινή κατ’ ιδίαν συνάντηση. Όχι για τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να συζητήσουμε ανοικτά τι σκέφτεται για το από δω και πέρα. Θα μου πει αυτός, θα του πω και εγώ, θα με ρωτήσει, θα τον ρωτήσω. Αυτό είναι ιστορική μας υποχρέωση». Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια περιφερειακή συνεργασία, δεν θα χάσουν μόνοι οι Τ/κ, θα χάσουν και οι Ε/κ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνοι τους από τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής των δύο κοινοτήτων θα ήταν το καλύτερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέχρι να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. «Η δημιουργία μιας επιτροπής για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ισχυρό και δυνατό ΜΟΕ. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί η ε/κ πλευρά δεν θέλει να το κάνει αυτό».

Παράλληλα, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις και επανέλαβε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα στείλει εκπρόσωπό του στην Κύπρο σύντομα προκειμένου να έχει επαφές και με τις δύο πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ