ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για εκμετάλλευση των μοναχών του Βατικανού: Οι αποκαλύψεις προκαλούν αίσθηση

Καταγγελίες για εκμετάλλευση των μοναχών του Βατικανού: Οι αποκαλύψεις προκαλούν αίσθηση
EPA/ATEF SAFADI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταγγελίες κατά του τρόπου που το Βατικανό μεταχειρίζεται τις μοναχές κάνει μηνιαίο περιοδικό, κατηγορώντας την αρσενική ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πως τις μεταχειρίζεται σαν χαμηλόβαθμο υπηρετικό προσωπικό.

Η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι μοναχές περιγράφεται από το περιοδικό Women, Church, World, το οποίο κυκλοφορεί με την εφημερίδα Osservatore Romano, και έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μοναχές καλούνται να κάνουν όλες τις οικιακές δουλειές καθώς καλούνται να «υπηρετούν» καρδινάλιους, επισκόπους και ιερείς.

Το περιοδικό, επικαλούμενο μαρτυρίες των ίδιων των θυμάτων της εκμετάλλευσης, παραθέτει πως αναγκάζονται να ξυπνούν από τα χαράματα και εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για εκμετάλλευση των μοναχών που έχουν δώσει όρκο φτώχειας και για αποστολή για εργασία σε σπίτια αξιωματούχων – στο πλαίσιο της αποστολής αυτής.

Αναγκαζόμαστε να κάνουμε δουλειές «που δεν έχουν καμία σχέση με την πνευματική μας συγκρότηση», είπε μία εκ των πηγών του περιοδικού, αποκαλύπτοντας πως πολλές από τις μοναχές έχουν διδακτορικές σπουδές, αλλά οι γνώσεις τους πάνε χαμένες.

Να σημειωθεί πως σε αντίθεση με έναν εκ των προκαθημένων του, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, που είχε τέσσερις μοναχές στην «υπηρεσία» του, ο Πάπας Φραγκίσκος διαμένει σε έναν ξενώνα στο Βατικανό που αμείβει το υπηρετικό προσωπικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ