ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Η Ιβάνκα Τραμπ στο μικροσκόπιο του FBI

Αποκλειστικό CNNi: Η Ιβάνκα Τραμπ στο μικροσκόπιο του FBI
REUTERS/Joshua Roberts

Οι αμερικάνικες Υπηρεσίες αντικατασκοπίας εξετάζουν εξονυχιστικά μία από τις επιχειρήσεις της κόρης του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, που έχει διεθνή δραστηριότητα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNNi.

Το FBI ελέγχει τις διαπραγματεύσεις και οικονομικές συναλλαγές που αφορούν το Trump International Hotel and Tower στο Βανκούβερ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η ενδελεχής έρευνα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για την μεγάλη κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πρέπει να διατηρήσει τα κεκτημένα της στο Λευκό Οίκο για να συνεχίσει να δρα ως σύμβουλος του πατέρα της.

Η έρευνα εντάσσεται στα πλαίσια ενός τυπικού ελέγχου, αλλά η περιπλοκότητα των εργασιών της επιχείρησης σε διεθνείς αγορές είναι μία πρόκληση για τις Αρχές.

Το FBI εξετάζει στενά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της πρώτης κόρης και του συζύγου της, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είναι επίσης σύμβουλος του πλανητάρχη, για να ξεκαθαρίσει αν αυτές μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσουν προβλήματα με ξένες δυνάμεις, όπως η Κίνα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Η επιχείρηση, ένας πελώριος ουρανοξύστης στον οποίο περιλαμβάνεται ένα σπα με την υπογραφή της Ιβάνκα Τραμπ, άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2017, λίγο διάστημα μετά την ανάληψη από πλευράς της ιδίας της θέσης της κυβερνητικής συμβούλου.

Ο επιχειρηματικός κολοσσός των Τραμπ δεν είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, αλλά, όπως και σε άλλες δουλειές της οικογένειας, έχει λάβει τα δικαιώματα χρήσης από τον εργολάβο, Τζου Κιμ Τιά, γόνο μίας εκ των πλουσιότερων οικογενειών της Μαλαισίας.

Το ξενοδοχείο των 360 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει 147 ξενώνες και 217 σουίτες, έγινε σύντονα μαγνήτης για ξένους επενδυτές.

Το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο άνοιξε η επιχείρηση ίσως είναι αυτό που οδήγησε στην έρευνα, καθώς αυτό είναι το μοναδικό νέο εγχείρημα της οικογένειας από την περίοδο που ο Τραμπ ανέβηκε στον προεδρικό θώκο. Η ροή ξένων κεφαλαίων, είτε από τον εργολάβο είτε από διεθνείς αγοραστές, μπορεί επίσης να αποτελεί εξήγηση για την εκκίνηση του ελέγχου.

Από την περίοδο που ο Τζάρεντ Κούσνερ ανέλαβε τον ρόλο του ανώτερου συμβούλου του προέδρου Τραμπ, αξιωματούχοι χωρών όπως η Κίνα έχουν ερευνήσει τρόπους εκμετάλλευσης των επαγγελματικών του κινήσεων στον χώρο των κατασκευών για να τον ξεγελάσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

«Το CNNi κάνει λάθος σχετικά με όποιο εμπόδιο, κόκκινο σημαιάκι ή πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την αίτηση της κ. Τραμπ για πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες», ανέφερε ο Πίτερ Μιριάνιναν, εκπρόσωπος Τύπου της πρώτης κόρης στην επιτροπή ηθικής που τον εξέτασε. «Τίποτα στην πολιτική του νέου Λευκού Οίκου δεν αλλάζει τη δυνατότητα που έχει η κ. Τραμπ να κάνει την ίδια δουλειά που έκανε πριν μπει στην κυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ραζ Σαχ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το αίτημα της Ιβάνκα Τραμπ να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Και το FBI αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του CNNi.

Η Ιβάνκα πίσω από τη συμφωνία στο Βανκούβερ

Για τους Τραμπ οι επιχειρήσεις είναι οικογενειακό ζήτημα. Ο εργολάβος Τιά είχε στενή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, τον μεγάλο γιο του πλανητάρχη, αλλά ήταν η Ιβάνκα που έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για το ξενοδοχείο το 2013, δύο χρόνια πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τη θέση.

Ο Τιά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους Τραμπ. «Ένας από τους διευθυντές με πήρε στην άκρη και μου είπε: Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σου είναι πολύ σημαντικό να κάνεις εντύπωση στην Ιβάνκα», θυμήθηκε ο εργολάβος σχετικά με την τότε συνάντηση. «Ήταν ξεκάθαρο πως στη συνάντηση μόνο η Ιβάνκα και εγώ μιλούσαμε για το πρότζεκτ».

«Δουλεύαμε πολύ στα σχέδια και το σχηματίζαμε μαζί το όραμα», είπε ο ίδιος σχετικά με το τι συνέβαινε μετά το κλείσιμο της συμφωνίας. «Η Ιβάνκα και εγώ εγκρίναμε τα πάντα σε αυτό το έργο, τα πάντα».

Η επιχείρηση του εργολάβου χρηματοδοτείται από ένα συγγενή του που στο παρελθόν είχε υποπέσει στην αντίληψη των Αρχών για παραποιημένες δηλώσεις στο χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ.

Όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις των Τραμπ, αυτή στο Βανκούβερ κίνησε άμεσα το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών. Η εφημερίδα Vancouver Sun ανέφερε πως το περασμένο έτος ένας από τους επενδυτές που συνδεόταν με το ξενοδοχείο είχε επαφές με την κυβέρνηση της Κίνας.

Τι σημαίνει αυτό για τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ

Παρότι δεν είναι γνωστό αν η επιχείρηση της Ιβάκνα Τραμπ πρέπει να εξεταστεί από τον ειδικό ανακριτή των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μιούλερ, ο ίδιος έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο του τις συνδιαλλαγές που είχε ο σύζυγός της με ξένους επενδυτές.

Ο Κούσνερ, όπως ανακοινώθηκε χθες, δεν κατάφερε να λάβει την απαραίτητη άδεια για να συμμετέχει στα προεδρικά μπρίφινγκ όπου υπάρχουν ενημερώσεις και αποκαλύπτονται άκρως απόρρητες πληροφορίες. Αυτό ήρθε μετά την έρευνα που ξεκίνησε ο Μιούλερ σχετικά με τις οικονομικές του συμφωνίες με ξένους επιχειρηματίες και τις επαφές του με τη Ρωσία. Η άδεια, που είχε λάβει προσωρινά μέχρι την έκδοση της τελικής, υποβιβάστηκε από άκρως απόρρητη σε απόρρητη.

Λόγω του γάμου του με την Ιβάνκα Τραμπ, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την μοίρα που θα έχει και η αίτηση που έχει κάνει η ίδια για πρόσβαση στις άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Μέχρι ώρας η πρώτη κόρη και μία από τις στενότερες συνεργάτες του προέδρου, έχει καταφέρει να ξεφύγει από την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Δεν έχει κληθεί για κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως, όμως, η ίδια αποκάλυψε σε συνέντευξή της έχει μιλήσει με το ειδικό ανακριτή.

«Λέμε συνεχώς πως δεν υπάρχει εμπλοκή», είπε σε άλλη συνέντευξή της και συμπλήρωσε πως «πιστεύουμε πως ο Μιούλερ θα κάνει τη δουλειά του και θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα».

Ειδικοί όμως δηλώνουν έκπληκτοι που ο ειδικός ανακριτής δεν την έχει καλέσει ακόμη για επίσημη κατάθεση. «Είτε χάνει χρόνο, είτε προσπαθεί να βρει αλλού στοιχεία και δεν την έχει ανάγκη, είτε εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα αν το κάνει», είπε αναλυτής στο CNNi.

Exclusive: FBI counterintel investigating Ivanka Trump business deal, by Sara Murray, Shimon Prokupecz and Kara Scannell, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ