ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς – Επιμένουν στα περί κατασκοπείας τουρκικά ΜΜΕ

Αγωνία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς – Επιμένουν στα περί κατασκοπείας τουρκικά ΜΜΕ
EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές της χώρας μας λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος και συνελήφθησαν, με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές Αρχές για να επιλυθεί το συντομότερο το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Τη Δευτέρα, οι δύο δικηγόροι που έχουν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο για την υπεράσπιση των δύο στρατιωτικών αναμένεται να καταθέσουν έφεση στην κράτησή τους.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση στη γειτονική χώρα, ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ έλεγαν ότι οι δύο στρατιωτικοί θα αντιμετωπίσουν και κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας.

Από πλευράς της Αθήνας, όμως, δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο Έλληνες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής.

haber


Πηγή: haber7.com

Σε δηλώσεις του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ΓΕΝ Βασίλης Μπελετσιώτης επιβεβαίωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι δύο στρατιώτες κατηγορούνται για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη αλλά όχι για απόπειρα κατασκοπείας» είπε ο ίδιος.

Συνεχίζουν να μιλούν για κατασκοπεία τουρκικά ΜΜΕ

Μερίδα του τουρκικού Τύπου, που από την Παρασκευή ανέβασε τους τόνους, κάνουν και σήμερα λόγο για «απόπειρα κατασκοπείας» από τους Έλληνες.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak ενώ η Turkiye γράφει ότι η Ελλάδα, που δεν επέστρεψε στην Τουρκία τους οκτώ «πραξικοπηματίες» ζητά τώρα την επιστροφή των δύο στρατιωτικών.

Το Haber Turk, με τη σειρά του, αναφέρει ότι οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη με το αιτιολογικό ότι είναι ύποπτοι φυγής.

«Μπήκαν σε τουρκικό έδαφος με στρατιωτικές στολές και οπλισμό»

«Μπήκαν σε τουρκικό έδαφος με στρατιωτικές στολές και οπλισμό. Αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο; Είναι παράνομο. Άρα πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και αρμόδια αρχή είναι τα δικαστήρια. Όλοι μας κάνουν κήρυγμα ότι δεν σεβόμαστε το κράτος δικαίου. Εμείς λοιπόν ακολουθούμε ότι επιτάσσει το κράτος δικαίου. Σήμερα δεν προλαβαίνουν να δικαστούν, αυτό είναι το ατύχημα, για αυτό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα» εξήγησε στο Εuronews ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος αρνήθηκε ότι στο παρελθόν ακολουθούνταν πιο συνοπτικές και απλές διαδικασίες.

Τι είχαν στα κινητά τους τηλέφωνα

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε μια πρώτη έρευνα στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών εντοπίστηκαν φωτογραφίες από στρατόπεδα αλλά δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές -πιθανότατα από τις μονάδες όπου υπηρετούν οι ίδιοι.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτό πιθανώς και να εξηγεί γιατί δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας από την τουρκική δικαιοσύνη.

Κατρούγκαλος: Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας

Η ελληνική πολιτική σκηνή εμφανίζεται νηφάλια, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι όλοι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην ακολουθούν μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει «κατασκοπευτικές ιστορίες».

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι η αίσθηση που έχει αποκομίσει από τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρέσβη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, πως εκείνος δεν εκτιμά πως υπάρχει πρόθεση να γίνει συμψηφισμός, όπως είπε, των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ