ΚΟΣΜΟΣ

Δαμασκός και Ρωσία υπεύθυνες για την ανθρωπιστική κρίση στη Γούτα, αναφέρουν Τραμπ-Μέι

Δαμασκός και Ρωσία υπεύθυνες για την ανθρωπιστική κρίση στη Γούτα, αναφέρουν Τραμπ-Μέι
EPA/THIERRY CHARLIER/POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συριακή κυβέρνηση και η Ρωσία «φέρουν τη συντριπτική ευθύνη για τη σπαρακτική ανθρώπινη οδύνη στην Ανατολική Γούτα», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Όπως, ανέφερε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα, Μέι και Τραμπ «συζήτησαν για τη Συρία και την τρομακτική ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Γούτα. Συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή και ότι το συριακό καθεστώς και η Ρωσία, ως βασικός σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, φέρουν τη συντριπτική ευθύνη για τη σπαρακτική ανθρώπινη οδύνη εκεί».

Στην ίδια επικοινωνία η πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε στον συνομιλητή της τη «βαθιά ανησυχία» της για τις ανακοινώσεις του σχετικά με τα σχέδιά του να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Επισήμανε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τις προσεχείς ανακοινώσεις του αναφορικά με την επιβολή τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, υπογραμμίζοντας ότι η ανάληψη πολυμερούς δράσης είναι το μοναδικό μέσο για την επίλυση του προβλήματος της υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας προς το συμφέρον όλων των πλευρών», αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Την ίδια ώρα, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί «να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις» στη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού του ανταρτοκρατούμενου θύλακα, στα περίχωρα της Δαμασκού, ανέφερε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ