ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ενισχύεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά

Ιταλία: Ενισχύεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά
REUTERS/Alessandro Bianchi

Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς καταλαμβάνει την πρώτη θέση μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, αλλά τα ιστορικά ρεκόρ που πέτυχαν ως προς τις επιδόσεις τους στις κάλπες οι λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων και οι ακροδεξιοί της Λέγκας του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι ανακατεύουν την τράπουλα και βυθίζουν τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει άσχημη νύχτα», πανηγύρισε το βράδυ της Κυριακής μέσω Twitter η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, η Μαρίν Λεπέν.

Η συμμαχία που έχουν συγκροτήσει το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια («Εμπρός Ιταλία») του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα και το μικρό εθνικιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia) συγκεντρώνει σχεδόν το 35% των ψήφων, σύμφωνα με τις στατιστικές προβολές που μεταδίδουν ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Στο εσωτερικό της συμμαχίας της δεξιάς όμως, είναι η Λέγκα του Σαλβίνι, ένα κόμμα στενά συνδεδεμένο με αυτό της Λεπέν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή που προηγείται, κατά τις προβολές.

Η Λέγκα διεξήγαγε μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, έναν άκρως αντιμεταναστευτικό λόγο και την προβολή αδιάλλακτων θέσεων απέναντι «στις Βρυξέλλες», που όπως φαίνεται είχε αποτέλεσμα στη χώρα η οποία έχει υποδεχθεί 690.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το 2013 κι όπου ο ευρωσκεπτικισμός έγινε αέρας στα πανιά της.

«Πρώτα οι Ιταλοί», «Στοπ στην εισβολή»: οι γιγαντοαφίσες της εκστρατείας στην έδρα της Λέγκας, στο Μιλάνο, υπενθυμίζουν τις θεματικές που πρόβαλε αέναα ο 44χρονος Σαλβίνι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, από τον βορρά ως τον νότο της χερσονήσου. «Το πρώτο μου σχόλιο: ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter περί τα μεσάνυχτα ο ηγέτης της Λέγκας, ο οποίος δεν αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για το αποτέλεσμα παρά αργότερα σήμερα το πρωί.

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αυτοπαρουσιαζόταν στις Βρυξέλλες ως ο μόνος κυματοθραύστης του λαϊκισμού και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, μοιάζει να έχασε το στοίχημα που είχε βάλει.

Το αυτοπροβαλλόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) είδε να επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας η άνοδος της ισχύος του: έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία, με επίδοση που ξεπέρασε το 32%, λίγο καιρό μετά την επικράτηση του Brexit στη Βρετανία και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Νάιτζελ Φαράζ, ο πρώην ηγέτης του UKIP -του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, του κυριότερου υποστηρικτή του Μπρέξιτ στη Βρετανία- έσπευσε να συγχαρεί μέσω Twitter τους «συναδέλφους» του στο M5S.

Το κίνημα που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο το 2009, αφού είχε ήδη κάνει την έκπληξη στις εκλογές του 2013, όταν συγκέντρωσε το 25% των ψήφων, θα έχει κεντρική θέση στην επόμενη ιταλική Βουλή εάν η επίδοσή του επιβεβαιωθεί.

«Αν υπάρχει ένα σίγουρο δεδομένο που προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν, αυτό είναι ότι το M5S θα είναι ο πυλώνας του επόμενου κοινοβουλίου», έκρινε το βράδυ της Κυριακής ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Αλφόνσο Μποναφέντε.

Πάντως οι αριθμοί οι οποίοι έχουν μεταδοθεί μέχρι τώρα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια δόση επιφύλαξης, δοθείσης της περιπλοκότητας του συστήματος ανάδειξης των μελών της κάτω Βουλής και της Γερουσίας.

Το νέο εκλογικό σύστημα αναμιγνύει το αναλογικό και το πλειοψηφικό σύστημα, και οι ως τώρα υπολογισμοί δεν επιτρέπουν να δοθεί μια σαφής εικόνα για τη σύνθεση των δύο σωμάτων. Κατά τους πολιτολόγους το όριο για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών κυμαίνεται από το 40% ως το 45%, και τα πλήρη αποτελέσματα δεν θα είναι γνωστά παρά αργότερα σήμερα το πρωί.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι είδε να επιβεβαιώνεται στις κάλπες το άσχημο αποτέλεσμα που προοιωνίζονταν οι δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας μια επίδοση γύρω στο 20%, κατά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, δηλαδή ποσοστό υποδιπλάσιο εκείνου που κατέγραφε στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το αποτέλεσμα, το γεγονός δηλαδή πως οι «αντισυστημικές» δυνάμεις συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, αφήνει ανοικτά όλα τα πιθανά σενάρια: πλειοψηφία της δεξιάς, συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, παρότι αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει όλο και πιο απίθανο, σύμφωνα με ιταλούς πολιτολόγους, ή ακόμη μια συμμαχία του M5S με την άκρα δεξιά της Λέγκας, παρότι οι ηγέτες των δύο παρατάξεων την απέκλειαν μέχρι χθες.

Επαφίεται στον Iταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα να ξεμπλέξει το κουβάρι του αποτελέσματος τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν και να εμπιστευτεί τη «διερευνητική εντολή» σε εκείνον ή εκείνη που θα αποπειραθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του μήνα, αφού αναδειχθούν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Ο ιταλικός Τύπος έμοιαζε την Κυριακή παραιτημένος στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να αναδειχθεί ξεκάθαρη πλειοψηφία.

«Η ετυμηγορία σε βάρος της Ιταλίας είναι πάντα η ίδια: η χώρα βιώνει μόνιμη αστάθεια. Η ακυβερνησία είναι πλέον ενδημική ασθένεια», θρηνολόγησε ο Κλαούντιο Τίτο από τη στήλη του κύριου άρθρου της εφημερίδας La Repubblica.

Το αποτέλεσμα θα προκαλέσει ταραχή στις Βρυξέλλες, που βλέπουν την ισχυροποίηση λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία την ώρα που η Ε.Ε. ετοιμάζεται να προωθήσει μείζονες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

ΑΠΕ, AFP, dpa, Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ