ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αύξηση της γερμανικής αποστολής στο Αφγανιστάν προτείνει η υπουργός Άμυνας

Γερμανία: Αύξηση της γερμανικής αποστολής στο Αφγανιστάν προτείνει η υπουργός Άμυνας
REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σκοπεύει να εισηγηθεί να μεγεθυνθεί η συμβολή της Γερμανίας στην εκπαίδευση των ανδρών του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας του Αφγανιστάν, αυξάνοντας τον αριθμό των Γερμανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα της κεντρικής Ασίας στους 1.300, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η τρέχουσα εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου για τη δύναμη αυτή, η οποία δρα στο Αφγανιστάν από το 2002, επιτρέπει την ανάπτυξη έως και 980 στελεχών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων το μέγιστο· σήμερα στην αφγανική επικράτεια υπηρετούν 963.

Η υπουργός Άμυνας, η οποία παραμένει στον θώκο ως υπηρεσιακή και θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο αξίωμα κι αφού αναλάβει καθήκοντα η επόμενη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», θεωρεί την κλιμάκωση της δράσης των Ταλιμπάν αλλά και την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους μείζονα και κλιμακούμενη απειλή.

Οι χώρες μέλη του NATO συμφώνησαν πέρυσι να στείλουν περισσότερα στρατεύματα για να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις, αυξάνοντας τον αριθμό των στελεχών της διεθνούς αποστολής στα συνολικά 16.000, από 13.000.

Πάντως το NATO αποκλείει την επάνοδο των δυνάμεών του σε μάχιμο ρόλο και τις περιορίζει σε ρόλους εκπαιδευτών, συμβούλων και επιτρέποντας μόνο την χορήγηση βοήθειας προς τις αφγανικές δυνάμεις στο πεδίο.

Από το 2002, στον πόλεμο στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν συνολικά 56 στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων. Ο αριθμός των Γερμανών στρατιωτικών που δρούσαν στην ασιατική χώρα είχε φθάσει τους 5.000 στην κορύφωση της μάχιμης αποστολής τους, η οποία τερματίστηκε το 2013.

Λόγω της μακρόσυρτης διαδικασίας του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένος αριθμός μέχρι σήμερα όσον αφορά τη γερμανική στρατιωτική αποστολή, παρότι έχει υπάρξει ήδη καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το αδελφό της βαυαρικό κόμμα Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ