ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μυστήριο με τη δηλητηρίαση Ρώσου διπλού κατασκόπου

Βρετανία: Μυστήριο με τη δηλητηρίαση Ρώσου διπλού κατασκόπου
Reuters/ Screenshot

Μία περίεργη υπόθεση απασχολεί τη βρετανική κοινή γνώμη καθώς ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκρίπαλ - ο οποίος καταδικάστηκε το 2006 για κατασκοπεία υπέρ των βρετανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών-  νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από έκθεσή του σε άγνωστη ουσία.

Εκτός από τον πρώην κατάσκοπο που είχε συλληφθεί από τις ρωσικές Αρχές για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται και μια 33χρονη γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC. Οι δυο τους βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι ενός εμπορικού κέντρου στο Σαλισμπουρί της Βρετανίας, την Κυριακή.

Το περιστατικό δεν ερευνάται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας και οι Αρχές έχουν όλα αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα αίτια του συμβάντος, δήλωσε ένας τοπικός αστυνομικός, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατικό συμβάν και ζητάμε από τον κόσμο να μην κάνει εικασίες», δήλωσε ο Κρεγκ Χόλτεν, προσωρινός βοηθός αστυνομικού διευθυντή του τμήματος του Γουιλσάιρ.

«Εντούτοις, πρέπει να τονίσω ότι αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και συνεχίζουμε να εξετάζουμε αυτή τη θέση», τόνισε ο ίδιος.

Η Telegraph αναφέρει πως θεωρείται ότι ο Σκριπάλ έχει εκτεθεί σε φαιντανύλη, συνθετικό οπιοειδές το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

Η φαιντανύλη έχει 100 φορές πιο ισχυρή αναλγητική δράση από τη μορφίνη, αλλά πιο σύντομη δράση, περίπου 15 με 30 λεπτά (σε σύγκριση με τη μορφίνη που δρα για 4 με 6 ώρες).

Σημειώνεται πως ο Σκρίπαλ είναι πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών πληροφοριών του ρωσικού στρατού, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές τπηρεσίες πληροφοριών από το 1995.

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, το 2006.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ