ΚΟΣΜΟΣ

Νέος ισχυρός σεισμός στην Παπούα Νέα Γουινέα με νεκρούς

Νέος ισχυρός σεισμός στην Παπούα Νέα Γουινέα με νεκρούς
Milton Kwaipo/Caritas Australia/Handout via REUTERS

Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή των Νότιων Υψιπέδων στην Παπούα Νέα Γουινέα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι.

Ο σεισμός, που χτύπησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ήταν η ισχυρότερη δόνηση μέχρι σήμερα στη μετασεισμική ακολουθία έπειτα από τον κύριο σεισμό των 7,5 βαθμών που ισοπέδωσε χωριά και προκάλεσε κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 55 άνθρωποι, την 26η Φεβρουαρίου.

«Μόλις λάβαμε πληροφορίες ότι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες βράδυ», είπε ο Ουίλιαμ Μπάντο, επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Χέλα, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Φαίνεται ότι (το χωριό) Χάιντς ήταν αυτό που χτυπήθηκε πιο σκληρά. Δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες για θύματα εκεί, αλλά είναι μεγάλο χωριό, με πολλούς κατοίκους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

2018 03 06T041247Z 28055163 RC184FE3A920 RTRMADP 3 PAPUA QUAKE

Milton Kwaipo/Caritas Australia/Handout via REUTERS

Αυτός ο πρώτος απολογισμός των θυμάτων δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που οι Aρχές και οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών αρωγής και των πρώτων βοηθειών δυσκολεύονται να κινηθούν στις δυσπρόσιτες περιοχές των υψιπέδων για να αποτιμήσουν την έκταση των ζημιών και να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες.

Οι κατολισθήσεις, το γεγονός ότι πολλοί δρόμοι παραμένουν ακόμη αδιάβατοι, οι ρωγμές σε διαδρόμους αποπροσγειώσεων αεροσκαφών και οι βλάβες στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των αρχών στην Παπούα Νέα Γουινέα να εξακριβώσουν την κατάσταση, να δώσουν ακριβή απολογισμό θυμάτων και να προσφέρουν βοήθεια στους 150.000 και πλέον σεισμοπαθείς που εκτιμάται πως τη χρειάζονται άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ