ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Γκούτα και στην Αφρίν

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Γκούτα και στην Αφρίν
REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool/File Photo

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Γκούτα στη Συρία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο Ερντογάν ενημέρωσε επίσης τον Πούτιν για την εξέλιξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρίν της Συρίας.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και σε κοινά στρατηγικής σημασίας σχέδια στον ενεργειακό τομέα, επισήμανε το Κρεμλίνο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ένα τρίτο της ανατολικής Γκούτα έχει περιέλθει στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

Η υποστηριζόμενη από τη σύμμαχο Ρωσία κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έκρυψε ποτέ την αποφασιστικότητά της να ανακαταλάβει τον ανταρτοκρατούμενο αυτόν θύλακα, οι περίπου 400.000 κάτοικοι του οποίου ζουν σε υπόγεια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων και αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει ότι περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ανατολική Γκούτα τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τις 18 Φεβρουαρίου οπότε η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της άρχισαν τον σφοδρό βομβαρδισμό του θύλακα προετοιμάζοντας την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν πριν από μια εβδομάδα.

Στην Αφρίν, από την 20η Ιανουαρίου, που ξεκίνησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις, 165 άμαχοι, μεταξύ αυτών 29 παιδιά, έχουν σκοτωθεί, όπως λέει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η Τουρκία διαψεύδει ότι στοχοθετεί άμαχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ