ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρώην πρόεδρο Λούλα Ντα Σίλβα

Βραζιλία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρώην πρόεδρο Λούλα Ντα Σίλβα
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αίτημα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να μην προφυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά πριν εξαντληθούν τα ένδικα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του, απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η απόφαση αυτή καθιστά ακόμη πιο πιθανό ο Λούλα, η καταδίκη του οποίου για παθητική διαφθορά επικυρώθηκε τον Ιανουάριο από εφετείο, να οδηγηθεί στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή 12 ετών κάθειρξης που του επιβλήθηκε εντός εβδομάδων, μολονότι έχει ασκήσει έφεση σε ανώτερα δικαστήρια.

Ο Λούλα, ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας που προήλθε από την εργατική τάξη, πιστώθηκε την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων της περασμένης δεκαετίας κι είναι γνωστό ότι σκόπευε να διεκδικήσει εκ νέου το ύπατο αξίωμα της λατινοαμερικανικής χώρας στις εκλογές του Οκτωβρίου. Προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα.

Όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα, καθώς ο νόμος το απαγορεύει σε οποιονδήποτε πολιτικό η καταδίκη του οποίου για ποινικό αδίκημα επικυρώνεται σε δεύτερο βαθμό.

Ο Λούλα είναι εξάλλου αντιμέτωπος με άλλες έξι δίκες για υποθέσεις διαφθοράς. Ακόμη κι αν βρεθεί ένοχος μόνο σε μία, είναι απίθανο να έχουν εκδοθεί ακυρωτικές αποφάσεις από τα εφετεία ή το Ανώτατο Δικαστήριο έγκαιρα ώστε να είναι υποψήφιος τον Οκτώβριο.

Ο Λούλα θα κέρδιζε με άνεση τις εκλογές του Οκτωβρίου εάν του επιτρεπόταν να είναι υποψήφιος, όπως κατέδειξε άλλη μια δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία MDA και δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Στον δεύτερο γύρο θα συγκέντρωνε το 44% των ψήφων, κατά την έρευνα αυτή σε δείγμα 2.002 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, η οποία διενεργήθηκε από την 28η Φεβρουαρίου ως την 4η Μαρτίου κι έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,2%.

Ωστόσο σχεδόν το μισό δείγμα, το 46,7% εξ όσων ερωτήθηκαν, απάντησε πως δε θα ψήφιζε ποτέ τον Λούλα, επιβεβαιώνοντας το κλίμα δυσαρέσκειας για τις υποθέσεις διαφθοράς που σάρωσαν τη βραζιλιάνικη πολιτική τάξη και τις επιλογές που προτείνονται στους πολίτες ενόψει των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ