ΚΟΣΜΟΣ

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη
twitter/ forbes

Περισσότεροι από 2.000 δισεκατομμυριούχοι –αριθμός ρεκόρ- κατάφεραν να μπουν στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους στον κόσμο. Η συνολική αξία της περιουσίας τους αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 9,1 τρισ. δολαρίων, αυξημένο κατά 18% σε σχέση με την περσινή κατάταξη.

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να διευρύνεται το κενό ανάμεσα στους υπερβολικά πλούσιους και τους απλά πλούσιους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν περιουσία αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με το ετήσιο ΑΕΠ του Μεξικό.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για φέτος δεν είναι άλλος από τον Jeff Bezos. Οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 59% τους τελευταίους 12 μήνες, προσθέτοντας 39,2 δισ. δολάρια στην περιουσία του. Πρόκειται μάλιστα για την μεγαλύτερη κερδοφορία μέσα σε ένα χρόνο, από το 1987, οπότε και το Forbes ξεκίνησε να καταγράφει τους δισεκατομμυριούχους.

Ο Bezos πέρασε εύκολα μπροστά από τον Bill Gates, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Η περιουσία του συνιδρυτή της Microsoft ανέρχεται στα 90 δισ. δολάρια.

Στην Τρίτη θέση παραμένει ο γνωστός επιχειρηματίας Warren Buffet, CEO της Berkshire Hathaway, με περιουσία ύψους 84 δισ. δολάρια.

Ο Γάλλος Bernard Arnault των πολυτελών ειδών LVMH, είχε τη δεύτερη καλύτερη χρονιά μετά τον Bezos αφού η περιουσία του αυξήθηκε κατά 30,5 δισ. δολάρια. Είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος για πρώτη φορά από το 2012 και ο τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο με περιουσία που φτάνει τα 72 δις δολάρια.

Στην πέμπτη και στην έκτη θέση βρίσκονται οι Mark Zuckerberg (Facebook) και Amancio Ortega (Zara) με περιουσίες ύψους 71 δις δολάρια και 70 δις δολάρια αντίστοιχα.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Carlos Slim Helu (Telecom) με 67,1 δις δολάρια, Charles Koch και David Koch (Koch Industries) με περιουσία 60 δις δολάρια ο καθένας και ο Larry Ellison (software) με 58,5 δισ. δολάρια.

Ο Ma Huateng είναι σύμφωνα με τη λίστα ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ενώ καταλαμβάνει τη 17η θέση στον κόσμο, εν μέρει χάρη στην εταιρεία WeChat της Tencent, που είναι μια κοινωνική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με σχεδόν 1 δισ. ενεργούς χρήστες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στη 766η θέση από τη 544η πέρυσι με την περιουσία του να εκτιμάται στα 3,1 δισ. δολ., δηλαδή 400 εκατ. μικρότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν που ξεκίνησε τη θητεία του στο Λευκό Οίκο.

Τα ελληνικά ονόματα της λίστας

Ο Σπύρος Λάτσης βρίσκεται στη θέση 729 με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια, ενώ στη θέση 859 βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια ως συλλέκτης τέχνης.

Στη θέση 965 βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με δραστηριότητες στα μέταλλα και τα εμπορεύματα, με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια.

Τέλος, στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δισ. δολάρια χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ