ΚΟΣΜΟΣ

Αγγλία: Συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων για το μυστήριο με τον Σκριπάλ

Αγγλία: Συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων για το μυστήριο με τον Σκριπάλ
Reuters

Η μυστηριώδης υπόθεση δηλητηρίασης των Ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ.

Ο Σκριπάλ, ο οποίος υπήρξε συνταγματάρχης της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, και η 33χρονη κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν εκτεθεί σε μια άγνωστη ουσία. Δύο ημέρες αργότερα νοσηλεύονταν αμφότεροι στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας ηγείται πλέον της έρευνας και το ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού στο Πόρτον Ντάουν προσπαθεί να εντοπίσει ποια ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του Σκριπάλ και της κόρης του.

Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι αν το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την υπόθεση τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμιά πληροφορία». Όμως οι αποκαλύψεις για ενδεχόμενη δηλητηρίαση επανέφεραν στη μνήμη την υπόθεση Λιτβινένκο, από το όνομα ενός πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) και επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δηλητηριάστηκε το 2006 στο Λονδίνο με πολώνιο-210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιοενεργή ουσία.

Έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία οδήγησε στις ρωσικές αρχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε «πιθανόν εγκρίνει» τον φόνο του πρώην κατασκόπου, μια κατηγορία που χαρακτηρίσθηκε «αστεία» από τη Μόσχα.

Ο θάνατος του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, την 1η Νοεμβρίου 2006, είχε προκαλέσει σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ