ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2018: H Liberation κρίνει το μισθολογικό χάσμα με μία απλή κίνηση

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2018: H Liberation κρίνει το μισθολογικό χάσμα με μία απλή κίνηση

Σε μία προσπάθεια να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για το χάσμα που παρατηρείται στους μισθούς ανδρών και γυναικών η γαλλική εφημερίδα Liberation πωλείται σήμερα σε διαφορετικές τιμές στα δύο φύλα.

Σήμερα, 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, η εφημερίδα πωλείται 25% ακριβότερα στους άνδρες απ' ό,τι στις γυναίκες, σε μια συμβολική αποτύπωση των μισθολογικών αποκλίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η αριστερή εφημερίδα παρουσιάζει έτσι κατ’ εξαίρεσιν δύο διαφορετικά πρωτοσέλιδα, ανάλογα με το φύλο του αγοραστή: ένα με ένα εικονόγραμμα «άνδρας» και τη φράση «Για τους άνδρες 2,50 ευρώ», το άλλο με ένα εικονόγραμμα «γυναίκα» και τη φράση «Για τις γυναίκες 2 ευρώ, κανονική τιμή».

«Παρά τη νομοθεσία, η απόκλιση στους μισθούς ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες εξακολουθεί να είναι 25% στη Γαλλία. Για να καταδείξει αυτή την αδικία, η Liberation αποφάσισε να εφαρμόσει για μια ημέρα την ίδια διαφορά στην τιμή πώλησής της», γράφει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της.

«Αρχικά η Libe εξέταζε περισσότερο το ενδεχόμενο να κάνει χάρη στις γυναίκες: μια τιμή χαμηλότερη, 1,50 ευρώ. Όμως αυτό έμοιαζε με ελεημοσύνη», αναφέρει η εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες της, διευκρινίζοντας ότι εμπνεύσθηκε από το τεύχος Μαρτίου ενός καναδικού μηνιαίου περιοδικού, του Maclean's.

«Ενδεχόμενα κέρδη θα διατεθούν στο Εργαστήριο της ισότητας», διευκρινίζει η εφημερίδα.

Το θέμα της ισότητας ανδρών και γυναικών ή η βία κατά των γυναικών και τα κινήματα #BalanceTonPorc και #MeToo βρίσκονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των γαλλικών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ