ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε μετά από 80 χρόνια το μυστήριο της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ;

Λύθηκε μετά από 80 χρόνια το μυστήριο της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ;

Νέα έρευνα – ενδεχομένως – ρίχνει φως στο μυστήριο της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ που κρατά εδώ και οκτώ δεκαετίες. Οστά που εντοπίστηκαν σε απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, φέρεται να ανήκουν στην εξαφανισμένη πιλότο.

Eάν πράγματι τα οστά είναι δικά της, τότε θα δοθεί οριστική απάντηση σε μία υπόθεση που έχει σαγηνεύσει ολόκληρες γενιές.

Η νέα έρευνα εξέτασε εκ νέου οστά που είχαν βρεθεί στο νησί Νικουμαρόρο το 1940. Ο Ρίτσαρντ Γιάντζ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τένεσι, τόνισε πως στηρίζει τη θεωρία πως τα οστά που εντοπίστηκαν στο νησί ανήκουν πράγματι στην Έρχαρτ, η οποία εξαφανίστηκε το 1937, επιχειρώντας να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Οι λεπτομέρειες της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Forensic Anthropology την Τετάρτη και έχουν εντυπωσιάσει.

Η έρευνα αμφισβητεί προηγούμενες ανακαλύψεις

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές έχουν εξετάσει τα συγκεκριμένα οστά. Το 1941 ο επικεφαλής της Κεντρικής Ιατρικής Σχολής στα Φίτζι τα ήλεγξε και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ανήκαν σε άντρα. Από τότε τα οστά έχουν χαθεί.

Όμως, οι ερευνητές τονίζουν πως όταν έγινε η εν λόγω εξέταση η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει όσο σήμερα και αυτό μπορεί να επηρέασε την έρευνά του. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εσφαλμένων εκτιμήσεων από τους ανθρωπολόγους εκείνης της περιόδου», είπε ο Γιάντζ.

Ο ίδιος και η ομάδα του χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος των – εξαφανισμένων πλέον – οστών για να ανακαλύψουν το φύλο και την καταγωγή τους. «Επαναξιολόγησα (τις μετρήσεις των οστών) με ρεαλιστικές εκτιμήσεις σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να βρεθεί στο νησί Νικουμαρόρο εκείνη την περίοδο», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Άλλες θεωρίες

Ο Γιάντζ μελέτησε και άλλες θεωρίες σχετικά με τα οστά, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να ανήκουν σε ένα από τα 11 μέλη του πληρώματος πλοίου που ναυάγησε το 1929.

Ο ερευνητής χρησιμοποίησε τις πληροφορίες σχετικά με τον σωματότυπο της Έρχαρτ για να τις συγκρίνει με τα οστά της απομακρυσμένης νήσου. Οι διαστάσεις του σώματος της μετρήθηκαν με βάση μερικά ρούχα της που εκτίθενται.

Μετά τις συγκρίσεις η ερευνητική ομάδα κατέληξε πως «το μόνο καταγεγραμμένο πρόσωπο στο οποίο μπορεί να ανήκαν τα οστά είναι η Αμέλια Έρχαρτ».

18203316

EPA/NATIONAL ARCHIVES HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ου αιώνα

Το 2016, η Διεθνής Ομάδα για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR), στην οποία συμμετείχε ο Γιάντζ, έδωσε μία νέα εκδοχή για τον θάνατο της πιλότου, τονίζοντας πως μπορεί να πέθανε ως ναυαγός και όχι σε αεροπορικό δυστύχημα.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το τέλος της ζωής της Έρχαρτ που ο κόσμος αγνοεί. Πέρασε μέρες – ίσως μήνες – αγωνιζόμενη ηρωικά για να επιβιώσει ως ναυαγός», είπε ο Ρικ Τζιλέσπι, διευθυντής της TIGHAR.

«Δεν κρίνω τον κόσμο που θέλει να μάθει», είπε η Ντόροθι Κοχρέιν, έφορος του Μουσείου Σμιθσόνιαν. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ου αιώνα γιατί ήταν τόσο αναγνωρίσιμη».

Bones from Pacific island likely those of Amelia Earhart, researchers say, by Zahid Mahmood, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ