ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Τουρκία: Εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/OLCAY DUZGUN TURKEY OUT

Τούρκοι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 243 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 92 καθηγητών, στο πλαίσιο επιχειρήσεων με στόχο ύποπτα μέλη του δικτύου του Γκιουλέν, του ιμάμη τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Οι καθηγητές, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο επιχείρησης που διεξήχθη σε 20 επαρχίες, είχαν όλοι εργαστεί σε σχολεία που στο παρελθόν είχαν κλείσει ως ύποπτα για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε η ίδια πηγή.

Σε μια άλλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο, την πόλη αυτή της κεντρικής Τουρκίας, και επεκτάθηκε σε περισσότερες από 30 άλλες επαρχίες, οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 84 ανθρώπων που κατηγορούνται ως γκιουλενιστές.

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη άλλων 57 ανθρώπων επειδή χρησιμοποίησαν το ByLock, το σύστημα ασφαλούς επικοινωνίας μέσω κινητών τηλεφώνων, το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται ευρέως από το δίκτυο του Γκιουλέν, μετέδωσε το Anadolu.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν και το δίκτυό του βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016 κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και τουλάχιστον 150.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον στρατό, τα σχολεία και δημόσιους οργανισμούς στις επιχειρήσεις καταστολής που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόφαση για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η Τουρκία, από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει είναι απαραίτητα δεδομένων των απειλών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ