Σερ Τζον Σάλστον: Πέθανε ο επιστήμονας που συνέβαλε στην αποκωδικοποίηση του DNA
Ο βρετανός νομπελίστας Ιατρικής σερ Τζον Σάλστον, μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες που συνέβαλαν στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, πέθανε σε ηλικία 75 ετών, ανακοίνωσε το ινστιτούτο που ίδρυσε.
Ο Μάικ Στράτον, διευθυντής του Wellcome Sanger Institute, περιέγραψε τον καθηγητή που πέθανε την Τρίτη ως έναν "σπουδαίο άνθρωπο των επιστημών, έναν διορατικό ηγέτη".
Ο Τζον Σάλστον βραβεύτηκε το 2002 με το Νόμπελ Ιατρικής μαζί με τους συναδέλφους του Βρετανό Σίντνεϊ Μπρένερ και Αμερικανό Ρόμπερτ Χόρβιτς για "τις μείζονες ανακαλύψεις τους για τη γενετική ρύθμιση της ανάπτυξης των οργάνων και του προγραμματισμένου θανάτου των κυττάρων".
Οι ανακαλύψεις τους συνέβαλαν καίρια στις μελέτες για την κατανόηση του καρκίνου.
Ωστόσο ο Σάλστον ήταν ίσως περισσότερο γνωστός για τον βασικό ρόλο της Βρετανίας σε ένα διεθνές πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και για τις πιέσεις που είχε ασκήσει ώστε αυτά τα δεδομένα να ανήκουν στη δημόσια σφαίρα.
Ο Σάλστον ίδρυσε το ινστιτούτο Sanger, κοντά στο Κέμπριτζ, το 1992 και το διηύθυνε μέχρι το 2000. Σήμερα, το κέντρο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως στην έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα.
Στον εισαγγελέα σήμερα ο 89χρονος που άνοιξε πυρ σε ΕΦΚΑ και Εφετείο: Ποια ήταν τα κίνητρά του (vid)
07:38
Θεσσαλονίκη: Σφοδρή σύγκρουση IX με φορτηγό - Απεγκλωβίστηκε μία γυναίκα
07:30
Επίθεση ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για το κράτος δικαίου με αιχμή του δόρατος τις υποκλοπές
07:23
Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες τερματισμού του πολέμου - Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ για την πρόταση του Ιράν
07:14