ΚΟΣΜΟΣ

Με δικές τους γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προειδοποιούν οι Τουρκοκύπριοι

Με δικές τους γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προειδοποιούν οι Τουρκοκύπριοι
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Οι τουρκοκύπριοι θα κάνουν δικές τους γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο αν οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στα δικά τους σχέδια, προειδοποίησε ο «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.

«Είτε θα κάνουμε μαζί εξορύξεις, μετά από συζητήσεις, συμφωνίες και κοινή πορεία, είτε θα σταματήσουν οι εξορύξεις είτε και εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουμε το ίδιο: θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε εξορύξεις» τόνισε ο Οζερσάι σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ερωτηθείς αν βλέπει αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή ο Οζερσάι σημειώνει πως «στόχος μας είναι να κρυώσουμε τα νερά και όχι να τα θερμάνουμε. Γι’ αυτό το λόγο στο πιο πρόσφατο περιστατικό δεν κάναμε χρήση βίας. Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρξε αποτροπή εκεί».

«Το επιχείρημά μας στο ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών δεν βασίζεται στη γεωγραφία. Βασίζεται στα ιστορικά δικαιώματα και τα δικαιώματα που προέρχονται από την "συνεταιρική δημοκρατία". Και το θέμα είναι πως όχι μόνο εμείς, αλλά και η διεθνής κοινότητα και η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχονται και αναγνωρίζουν πως είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων», τόνισε ο «υπουργός Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ο Οζερσάι υποστήριξε πως αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν επί της αρχής σε μία ομοσπονδία δικοινοτική και διζωνική με πολιτική ισότητα, αλλά κάθε πλευρά το ερμηνεύει διαφορετικά.

«Δεν καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα από την ίδια πρόταση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια φράση αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο. Αυτό είναι το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ