ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια και πέσατε στη θάλασσα»

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια και πέσατε στη θάλασσα»
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Μετά την δριμύτατη κριτική που άσκησε στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στους Έλληνες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σαγγάριο, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το ανάστημά τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα (σ.σ. αναφέρεται στη Μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921)», ανέφερε ο Ερντογάν χαρακτηριστικά, μιλώντας στο 6ο τακτικό επαρχιακό Συνέδριο του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας στις 4 Μαρτίου έστειλε εκ νέου μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της προοπτική περνούν μέσα από τον σεβασμό, συνολικώς, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες". Ας μην επινοούν κάποιοι "γκρίζες ζώνες". "Γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο δεν υπάρχουν» είχε αναφέρει τότε ο κ. Παυλόπουλος προσθέοτντας:

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;».

Πυρά Ερντογάν και κατά του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο Ερντογάν τα έβαλε με το ΝΑΤΟ για την απόφαση της Συμμαχίας να μην υποστηρίξει την τουρκική επιχείρηση στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία του Χαλεπιού.

«Έι ΝΑΤΟ, πού είσαι», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του στην Μερσίνη, κατηγορώντας μάλιστα τη Συμμαχία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Η Τουρκία, τόνισε ο Ερντογάν σύμφωνα με την Hurriyet, στέλνει στρατεύματα στις ζώνες συγκρούσεων όταν της ζητείται, όμως δεν έλαβε καμία υποστήριξη, στην στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου κατά της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στη βορειοδυτική Συρία. Για την Τουρκία η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση, όμως οι ΗΠΑ, σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, στηρίζουν τους μαχητές που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε το ΝΑΤΟ να προσφέρει χείρα βοηθείας στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως τα σύνορά της βρίσκονται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή.

Τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν πάντως την προέλασή τους και βρίσκονται ήδη προ των πυλών της Αφρίν. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, υπό τουρκικό έλεγχο βρίσκονται σχεδόν 850 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τον στόχο να είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο σε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ