ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πέντε μήνες στην εντατική επειδή… έφαγαν κονσερβοποιημένα φασόλια

Γερμανία: Πέντε μήνες στην εντατική επειδή… έφαγαν κονσερβοποιημένα φασόλια
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ Pixabay

Ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο και αρκετά σοκαριστικό περιστατικό έλαβε χώρα στη Λειψία της Γερμανίας, όταν ένα παντρεμένο ζευγάρι έμεινε παράλυτο για πέντε ολόκληρους μήνες στην εντατική έπειτα από κατανάλωση κονσερβοποιημένων φασολιών.

Το άτυχο ζευγάρι υπέστη δηλητηρίαση από την τοξίνη της αλλαντίασης, η οποία μπορεί να βρεθεί σε κονσερβοποιημένα προϊόντα. Η τοξίνη αυτή προκαλεί παράλυση των μυών των οφθαλμών, του προσώπου, του φάρυγγα, των αναπνευστικών μυών και του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαντίαση είναι βαριά τοξική δηλητηρίαση που προκαλείται από το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης, το οποίο παράγει την πιο ισχυρή εξωτοξίνη στη φύση και ποσότητα μικρότερη από 1mg είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο.

Το θετικό στην υπόθεση είναι πως ο γιος του ζευγαριού γλίτωσε γιατί αρνήθηκε να φάει αφού όπως υποστήριξε «είχαν μία περίεργη μυρωδιά».

Η ιστορία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Medical Case Reports, ενώ αναφέρεται επίσης ότι περίπου 10 περιπτώσεις αλλαντίασης καταγράφονται στη Γερμανία, κάθε χρόνο.

Να σημειωθεί πως η ίδια θανατηφόρα νευροτοξίνη χρησιμοποιείται στις καλλυντικές ενέσεις Botox, αλλά σε πολύ μικρές δόσεις για να παραλύσει τους μύες στο πρόσωπο.

Η 47χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από ζαλάδες, διπλή όραση και δυσκολία στην ομιλία της. Οι νευρολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, αλλά η κατάστασή της χειροτέρευε συνεχώς.

Η άτυχη μητέρα δεν ήταν πια σε θέση να ανοίξει τα μάτια της και είχε παραλύσει από τον λαιμό και κάτω. Οι γιατροί την συνέδεσαν σε μηχανή υποστήριξης μετά την υπολειτουργία των πνευμόνων.

Οι αιματολογικές εξετάσεις της έδειξαν την παρουσία τοξίνης αλλαντίασης, η οποία κατά το διάστημα 2008 - 2012 έπληξε 113 άτομα στην Ευρώπη.

Ο 51χρονος σύζυγός της μεταφέρθηκε στο ίδιο νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα, μία ημέρα μετά καθώς είχε καταναλώσει μικρότερη ποσότητα φασολιών.

Τελικά, μετά από πέντε μήνες εντατικής θεραπείας, η κατάσταση της υγείας του ζευγαριού σταθεροποιήθηκε και η γυναίκα βρέθηκε εκτός μηχανικής υποστήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ