ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η τσάντα ενός επιβάτη μπορεί να προκάλεσε την πτώση του ελικοπτέρου στη Νέα Υόρκη

Πώς η τσάντα ενός επιβάτη μπορεί να προκάλεσε την πτώση του ελικοπτέρου στη Νέα Υόρκη
REUTERS/Shannon Stapleton

Το πώς η τσάντα ενός επιβάτη μπορεί να προκάλεσε την συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου στο Ιστ Ρίβερ της Νέας Υόρκης, κατά την οποία σκοτώθηκαν όλοι οι επιβάτες πλην του πιλότου, εξήγησε στις Αρχές που ερευνούν το περιστατικό, ο μοναδικός επιζών από την πτώση.

Όπως ισχυρίστηκε ο 33χρονος πιλότος, η τσάντα ενός εκ των επιβατών πιθανόν να ενεργοποίησε εκ παραδρομής το κουμπί έκτακτης ανάγκης που προκαλεί την απενεργοποίηση του καυσίμου, γεγονός που οδήγησε στη συντριβή του ελικοπτέρου και τον θάνατο πέντε επιβατών.

Το ελικόπτερο Eurocopter AS350, που ανήκει στην τουριστική εταιρεία Liberty, είχε ναυλωθεί για μια ιδιωτική φωτογράφιση και συνετρίβη κοντά στο βόρειο άκρο του Ρούζβελτ Άιλαντ περί τις 19:00 τοπική ώρα, την Κυριακή.

Δύο από τους πέντε επιβάτες έχασαν τη ζωή τους επί τόπου και οι άλλοι τρεις διακομίστηκαν σε δύο νοσοκομεία της περιοχής όπου υπέκυψαν αργότερα.

Ο πιλότος κατάφερε να απεγκλωβιστεί, διασώθηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου έλαβε ιατρική βοήθεια και αποχώρησε σε καλή κατάσταση.

Λίγες ώρες μετά την πτώση του στο Ιστ Ρίβερ, το ελικόπτερο ανασύρθηκε από τα νερά και πλέον εξετάζεται εξονυχιστικά από τις αρμόδιες αρχές που προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνουν όλα τα όργανα του ελικοπτέρου, αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από την απογείωσή του μέχρι και την πτώση του.

Στο αγωνιώδες σήμα κινδύνου που εξέπεμψε μέσω ασυρμάτου πάντως, ο πιλότος έκανε λόγο για βλάβη τη μηχανής.

«Κίνδυνος, κίνδυνος, κίνδυνος» είπε από τον ασύρματο ο πιλότος, σύμφωνα με μαρτυρίες. «Βλάβη της μηχανής. Έχουμε βλάβη πάνω από το Ιστ Ρίβερ», είπε ο πιλότος σύμφωνα με τη New York Daily News.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά, μέσα σε διάστημα 11 ετών, που η εταιρεία βλέπει ελικόπτερό της να συντρίβεται.

Five people die in NYC helicopter crash, but the pilot survives, By Holly Yan and Eric Levenson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ