ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός στο σπίτι του εντοπίστηκε Ρώσος που ζούσε εξόριστος στο Λονδίνο

Νεκρός στο σπίτι του εντοπίστηκε Ρώσος που ζούσε εξόριστος στο Λονδίνο
Facebook

Νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο εντοπίστηκε ένας Ρώσος, στενός φίλος του ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, όπως επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του.

Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η οικογένεια του 68χρονου Νικολάι Γκλουσκόβ εντόπισε τη σορό του αργά τη Δευτέρα το βράδυ. Μέχρι στιγμής, τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ένας από τους φίλους του, ο Damian Kudryavtsev, γνωστοποίησε το γεγονός μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στο Facebook.

Ποιος ήταν ο Γκλουσκόβ

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Γκλουσκόβ εργαζόταν για την αεροπορική εταιρία Aeroflot αλλά και την επιχείρηση αυτοκινήτων του Μπεροζόφσκι, LogoVAZ.

Το 1999, όταν ο Μπερεζόφσκι διαφώνησε ανοιχτά με τον Πούτιν και διέφυγε στη Βρετανία, ο Γκλουσκόβ κατηγορήθηκε για διακίνηση μαύρου χρήματος και απάτη. Πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή μέχρι να αφεθεί ελεύθερος το 2004.

Τα τελευταία χρόνια ο Γκλουσκόβ ζούσε στο Λονδίνο, καθώς είχε εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Το 2011, κλήθηκε ως μάρτυρας σε δίκη του Μπερεζόφσκι εναντίον του Ρώσου κροίσου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είχε ακόμη στενές και καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Ο Μπερεζόφσκι κατηγορούσε τον Αμπράμοβιτς ότι του «έκλεψε» 5 δισ. δολάρια στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν είχαν ιδρύσει μαζί την πετρελαϊκή εταιρία Sibneft. Ο Αμπράμοβιτς αρνείτο πεισματικά αυτή την κατηγορία.

Η δικαστής Justice Gloster, απέρριψε το αίτημα του Μπερεζόφσκι, χαρακτηρίζοντάς του «σκόπιμα ανέντιμο».

Λίγο καιρό αργότερα ο Μπερεζόφσκι εξαφανίστηκε από το δημόσιο βίο και τον Μάρτιο του 2013 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι της πρώην συζύγου στο Μπέρκσαϊρ. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ο άντρας αυτοκτόνησε αλλά οι φίλοι του δεν ήταν τόσο σίγουροι… Με τη σειρά του, ο ιατροδικαστής δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει συγκεκριμένα ευρήματα, που να αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Το 2017, ο Γκλουσκόβ καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια φυλάκιση στη Ρωσία, για την υπεξαίρεση 123 εκατ. από την εταιρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ