ΚΟΣΜΟΣ

Τίλερσον: Στο τέλος του μήνα αποχωρώ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τίλερσον: Στο τέλος του μήνα αποχωρώ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
REUTERS/Leah Millis

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα διαβιβάσει τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) όλες τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και θα αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος του μήνα.

Στην ομιλία του, ο Τίλερσον ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό, το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους διπλωμάτες που συνεργάστηκε ωστόσο ξέχασε ένα άτομο: Τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η μόνη αναφορά που έκανε στον Αμερικανό πρόεδρο ήταν τον πήρε τηλέφωνο ο επιτελάρχης του Τραμπ από το Air Force One για να τον ενημερώσει για την αποπομπή, ώρες μετά την ανακοίνωσή του προέδρου στο Twitter.

«Έλαβα μια κλήση από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο μετά το μεσημέρι, από το Air Force One και μίλησα με τον επιτελάρχη Τζον Κέλι» είπε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον.

Ο Τίλερσον δεν γνωρίζει γιατί απομακρύνθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ο Τίλερσον.

Στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του, ο τέως ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ρωσίας λέγοντας πως «πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά για να δοθούν απαντήσεις για την ανησυχητική συμπεριφορά της Μόσχας και τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης». Όπως είπε χαρακτηριστικά:

Η Ρωσία πρέπει να δει με προσοχή εάν οι ενέργειές της είναι προς το καλύτερο συμφέρον του ρωσικού λαού και του κόσμου. Αν συνεχίσουν έτσι, πιθανόν θα απομονωθούν και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο Τίλερσον έκανε αναφορά και στα επιτεύγματα που κατάφερε όσο βρισκόταν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών που είναι: οι προσπάθειες να φέρει τη Βόρεια Κορέας το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η πρόοδος που έχει γίνει στο Αφγανιστάν αλλά και την μεγάλη εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του ISIS στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ