ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
REUTERS/Francois Lenoir

Απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι συνεισφέρει στη συλλογική ασφάλεια, στις αποστολές και στις επιχειρήσεις με πάρα πολλούς τρόπους.

«Ευχαριστώ για αυτό την Τουρκία. Οι ανησυχίες της χώρας για την ασφάλειά της είναι θεμιτές» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς για τα τουρκικά σχέδια για αγορά ρωσικών S-400, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απάντησε ότι αυτό αποτελεί μια «εθνική απόφαση» της Τουρκίας.

«Πρόκειται για μια εθνική απόφαση, την οποία κάθε μέλος, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, για το είδος των στρατιωτικών ικανοτήτων που θέλει να διαθέτει» τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Αυτή είναι μια απόφαση της Τουρκίας. Αυτό που είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ είναι η διαλειτουργικότητα, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται τα διάφορα συστήματα».

STOLTE


Η συνέντευξη στο Anadolu

Kουβέλης: Συστηματική και επίμονη προσπάθεια για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών

Nωρίτερα την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διαβεβαιώνοντάς τους ότι είναι «συστηματική και επίμονη η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή τους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαβεβαίωσε τους γονείς των Ελλήνων στρατιωτικών πως από πλευράς κυβέρνησης γίνεται ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή.

«Αντιλαμβάνομαι ότι είστε γονείς και πονάτε, όλοι μας πονάμε για την υπόθεση αυτή, αλλά πολύ περισσότερο εσείς», είπε ο κ. Κουβέλης απευθυνόμενος στους γονείς των δύο στρατιωτικών.

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και αναμένουμε να είναι γρήγορη η επιστροφή των παιδιών στην πατρίδα», τόνισε ο κ. Κουβέλης στο διάλογο που είχε με τους γονείς μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με την μητέρα του λοχία Κούκλατζη, φανερά φορτισμένη να απευθύνεται στον υπουργό και να τον ρωτά «αν ήταν το δικό σας παιδί, τι θα κάνατε; Τι περισσότερες προσπάθειες θα κάνατε;»
.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ