ΚΟΣΜΟΣ

Γιατροί εντόπισαν «κενό» αέρος μέσα στον εγκέφαλο ασθενούς

Γιατροί εντόπισαν «κενό» αέρος μέσα στον εγκέφαλο ασθενούς
Φωτογραφία Αρχείου EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπροστά σε ένα ασυνήθιστο περιστατικό βρέθηκαν γιατροί σε νοσοκομείο των ΗΠΑ που κλήθηκαν να βοηθήσουν έναν ηλικιωμένο, ο οποίος υπέφερε από απώλεια ισορροπίας και αδυναμία του άνω και του κάτω αριστερού άκρου του.

Ο 84χρονος, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, επισκέφθηκε έναν γιατρό για του μιλήσει για τα συμπτώματα του. Του δήλωσε πως εδώ και εβδομάδες έπασχε από αστάθεια και το αριστερό πόδι και χέρι του παρουσιάζουν μία αδυναμία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNNi, επικαλούμενο έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports.

Ο ασθενής δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα στην όρασή του ή κάποια μυϊκή αδυναμία στο πρόσωπό του, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση. Η γιατρός που τον εξέτασε αρχικά σκέφτηκε – λόγω της ηλικίας του – πως μπορεί να υπέστη κάποιο εγκεφαλικό, όμως μετά τις απαραίτητες εξετάσεις αποδείχθηκε πως περίπτωση ήταν πολύ πιο περίπλοκη.

Οι εξετάσεις έδειξαν πως ο 84χρονος είχε στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του ένα κενό αέρος περίπου 8 εκατοστών.

«Καταλάβαμε αμέσως πως υπήρχε κάτι παράξενο», είπε ο γιατρός του. «Στην αρχή θεωρήσαμε πως ο ασθενής ίσως δεν μας είχε πει για κάποια επέμβαση που είχε κάνει στο παρελθόν ή κάποια γενετική ανωμαλία, αλλά επιβεβαιώσαμε πως δεν ίσχυε».

«Είχε πολύ αέρα στον εγκέφαλό του», είπε ένας δεύτερος γιατρός, που κλήθηκε να δώσει μία ακόμη γνώμη για το περιστατικό. Ο αέρας είχε συσσωρευτεί στο σημείο του εγκεφάλου, όπου ελέγχονται οι κινήσεις των μυών.

Μία μαγνητική στον ασθενή έδειξε πως είχε και έναν μικρό καλοήθη όγκο, ο οποίος είχε δημιουργήσει ένα άνοιγμα και ο αέρας κυλούσε στο κρανίο του. Η πίεση που δεχόταν το κρανίο μπορεί να είχε προκαλέσει και ένα ελαφρύ εγκεφαλικό στον ασθενή, πράγμα που και θα εξηγούσε την αδυναμία που αισθανόταν στην αριστερή του πλευρά και την αστάθεια που παρουσίαζε.

180313162714 01 air pocket brain frontal lobe exlarge 169

Πηγή: CNNi/BMJ Case Reports

Πολλές περιπτώσεις συγκέντρωσης αέρα στον εγκέφαλο δεν χρειάζονται θεραπεία, καθώς ο αέρας σταδιακά απορροφάται από το σώμα του ασθενούς. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, στις οποίες ο αέρας πιέζει πολύ το κρανίο, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Στην περίπτωση του 84χρονου, ομάδα νευροχειρουργών αποφάσισε πως ήταν απαραίτητη μία επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και την αποσυμπίεση του κρανίου από τον αέρα.

Ο ασθενής όμως, λόγω της ηλικίας του, αρνήθηκε να μπει στο χειρουργείο και επέλεξε μία εναλλακτική μορφή θεραπείας για να μην υποστεί και δεύτερο – πιθανά πιο επικίνδυνο – εγκεφαλικό.

Μετά από μερικές εβδομάδες παρακολούθησης από έναν ειδικό ο ασθενής αισθανόταν πολύ καλύτερα και δεν εμφάνιζε κανένα δείγμα αστάθειας ή αδυναμίας στα άκρα του.

Οι γιατροί θεωρούν πως πολύ δύσκολα θα ξαναβρεθούν αντιμέτωποι με ίδιο περιστατικό.

Doctors find air pocket hidden in man's brain, by Mark Lieber, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ