ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου της χώρας έθεσε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Σλοβακία: Την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου της χώρας έθεσε ο πρωθυπουργός Φίτσο
REUTERS/Radovan Stoklasa

Δύο μέρες μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της ΣλοβακίαςΡόμπερτ Κάλινακ, και ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε ότι θέτει την παραίτησή του  στη διάθεση του προέδρου Αντρέι Κίσκα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μετά τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ,  ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς.

Την παραίτηση του Φίτσο ζητούσε η αντιπολίτευση.

«Σήμερα, θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του προέδρου της Δημοκρατίας» Αντρέι Κίσκα, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

«Αν ο πρόεδρος την κάνει αποδεκτή, θα παραιτηθώ αύριο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η σταθερότητα.

Η παραίτηση Κάλινακ, ο οποίος ήταν εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, είχε γίνει πάγιο αίτημα των διαδηλωτών που κατακλύζουν τους δρόμους της χώρας.

Ο θάνατος του Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε για υποθέσεις απάτης, στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που είχαν σχέσεις με πολιτικούς, προκάλεσε τη δημόσια οργή για την μη πάταξη της διαφθοράς στη χώρα.

Την Παρασκευή έγιναν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει η Σλοβακία μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, καθώς σε αυτές υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 50.000 άνθρωποι μόνον στην Μπρατισλάβα και χιλιάδες άλλοι σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του Φίτσο και την διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τον θάνατο του Κούτσιακ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ