ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Έχουμε κακούς γείτονες, γι' αυτό παράγουμε όπλα

Ερντογάν: Έχουμε κακούς γείτονες, γι' αυτό παράγουμε όπλα
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Στους «κακούς γείτονες» ρίχνει την ευθύνη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον εξοπλισμό του στρατού και την παραγωγή τουρκικών όπλων, «δείχνοντας» προς της πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μιλώντας σε συγκέντρωση κοινοταρχών, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην εισβολή του 1974 στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «ειρηνευτική». Όπως χαρακτηριστικά είπε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ:

Το 1974 κατά την 'ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου' με την 'επιχείρηση αποσιώπησης' κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας μας. Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τι έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Bιομηχανία Τουρκίας).

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Τώρα εμείς με την ASELSAN κάνουμε πολύ καλύτερο από εκείνο. Και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μάς έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε».

«Πυρά» και κατά της Ε.Ε.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ερντογάν προχώρησε και άλλες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικά είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι «τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ».

«Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθούν, φυσικά με ανταλλάγματα» είπε ο Ερντογάν, και συνέχισε:

Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμη και έτσι, όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας.

Έσπευσε δε, να συμπληρώσει ότι «το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν στην ιστορία του και πως ό,τι κατάφερε, το κατάφερε με τη δύναμη της καρδιάς του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ