ΚΟΣΜΟΣ

«Άγνωστος μου έριξε σκόνη στο πρόσωπο»: Ρώσος πρώην κατάσκοπος καταγγέλλει δηλητηρίαση το 2006

«Άγνωστος μου έριξε σκόνη στο πρόσωπο»: Ρώσος πρώην κατάσκοπος καταγγέλλει δηλητηρίαση το 2006
REUTERS/Toby Melville/φωτογραφία αρχείου

Την ώρα που μαίνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, με φόντο την υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος δέχθηκε επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικού τύπου σοβιετικής κατασκευής, στο Σάλσμπερι, μια νέα καταγγελία για δηλητηρίαση Ρώσου πρώην κατασκόπου έρχεται στο «φως».

Μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα, ο Μπαρίς Κάρπιτσκοφ, κατήγγειλε πως άγνωστος τον είχε δηλητηριάσει σε έναν δρόμο του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, το 2006, με την αστυνομία της χώρας να έχει τεθεί σε συναγερμό και να διενεργεί έρευνα για το περιστατικό.

Όπως διηγήθηκε ο Κάρπιτσκοφ, την εποχή εκείνη είχε αποσκιρτήσει στη Βρετανία, έπειτα από μια έντονη διαφωνία με τους ανωτέρους του στη Μόσχα. Ενώ βρισκόταν στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι τον παρακολουθούσαν στην Κουίν Στριτ, έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, και τότε τον πλησίασε ένας άνδρας που έμοιαζε με άστεγο ή ζητιάνο.

«Κατόπιν, αυτό που ένιωσα ήταν σαν να μου έριξε κάποιου είδους σκόνη στο πρόσωπο. Μετά (ο υποτιθέμενος άστεγος) απλά απομακρύνθηκε με τα πόδια», δήλωσε στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV.

Ο πρώην κατάσκοπος αφηγήθηκε πως αμέσως μετά, το κεφάλι του άρχισε να γυρίζει και αργότερα, το ίδιο βράδυ, έβγαλε δερματικά εξανθήματα. Υποστήριξε πως αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και έχασε τριάντα κιλά μέσα στους δύο μήνες που ακολούθησαν.

Η νεοζηλανδική αστυνομία γνωστοποίησε ότι άρχισε έρευνα για τους ισχυρισμούς του Κάρπιτσκοφ, ο οποίος είχε στρέψει τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας και της Λιθουανίας τη μια εναντίον της άλλης πριν διαφύγει στη Βρετανία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Η αστυνομία είναι ενήμερη για το ότι ο κ. Κάρπιτσκοφ βρισκόταν στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ του Ιουνίου του 2006 και του Οκτωβρίου του 2007. Κοιτάμε τα αρχεία μας για να εκτιμήσουμε τις πληροφορίες που μπορεί να διαθέτουμε για τον κ. Κάρπιτσκοφ. Λαμβανομένου υπόψη του πόσο παλιά είναι η υπόθεση, είναι πολύ πιθανό ότι θα μας πάρει καιρό να κάνουμε αυτή την εκτίμηση», ανέφερε.

Ο ρώσος πρώην κατάσκοπος υποστήριξε ακόμη πως είχε προειδοποιηθεί, πριν από την επίθεση εναντίον του Σκρίπαλ, ότι και οι δυο τους βρίσκονταν σε μια λίστα προσώπων προς εξόντωση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία περιλαμβάνει οκτώ ονόματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ