ΚΟΣΜΟΣ

Να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος του αξιώνει ο Πολ Μάναφορτ

Να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος του αξιώνει ο Πολ Μάναφορτ
EPA

Δικηγόρος του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Πολ Μάναφορτ, κατέθεσε προσφυγή την Τετάρτη (14/3) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο διά της οποίας αξιώνει να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του, καθώς όπως υποστηρίζει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ υπερέβη τη δικαιοδοσία του ασκώντας δίωξη εναντίον του Μάναφορτ για αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2016 στις ΗΠΑ.

Στην προσφυγή, έκτασης 46 σελίδων, ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην περιφέρεια Κολούμπια, ο συνήγορος του Μάναφορτ, ο Κέβιν Ντάουνινγκ, υποστηρίζει ότι ο πελάτης του έχει δεχθεί απειλές πως θα ασκηθούν κι άλλες διώξεις σε βάρος του από τον Μάλερ, «με τους τεράστιους πόρους του οποίου δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι μπορεί να μπει σε ανταγωνισμό».

Με βάση τους κανόνες που όρισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν τον Μάιο, όταν εξέδωσε το διάταγμα με το οποίο διορίστηκε ο Μάλερ, ο ειδικός εισαγγελέας εντέλλεται να διενεργήσει έρευνα και να ασκήσει διώξεις για τις σχέσεις ή τη σύμπραξη της εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία αλλά και για «οποιοδήποτε αδίκημα που αποκαλύφθηκε ή μπορεί να αποκαλυφθεί άμεσα» από την έρευνά του.

Ο Μάλερ άσκησε ποινικές διώξεις στον Μάναφορτ και στον Γκέιτς τον Οκτώβριο για διάφορα αδικήματα: συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, συνωμοσία με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τις ΗΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι δεν είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των «πρακτόρων συμφερόντων στο εξωτερικό» της χώρας όταν εργάζονταν για λογαριασμό του φιλορώσου τέως προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Γκέιτς, επίσης πρώην συνεργάτης του Τραμπ, ομολόγησε τον περασμένο μήνα την ενοχή του στις κατηγορίες της ψευδομαρτυρίας και της συνωμοσίας με σκοπό την απόσπαση χρημάτων δολίως από το αμερικανικό κράτος.

Η προσφυγή του συνηγόρου του Μάναφορτ επιχειρηματολογεί ότι ο Μάλερ και η ομάδα του θα όφειλαν να ασχολούνται μόνο με την υπόθεση της καταγγελθείσας ανάμιξης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Αντ' αυτού, υποστηρίζεται, ο Μάλερ έλαβε λευκή επιταγή για μια πολύ πιο ευρεία έρευνα. «Αυτή είναι μια λευκή επιταγή που ο ειδικός εισαγγελέας έχει εξαργυρώσει επανειλημμένα», προστίθεται.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Μάναφορτ «απλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον υποτιθέμενο συντονισμό (της εκστρατείας του Τραμπ) με τη ρωσική κυβέρνηση ή τις προεδρικές εκλογές του 2016», πάντα κατά την προσφυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ