ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Βρετανία: Επίθεση στη βρετανική κυριαρχία η δηλητηρίαση Σκριπάλ

Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Βρετανία: Επίθεση στη βρετανική κυριαρχία η δηλητηρίαση Σκριπάλ

Κοινή στάση για την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ κρατούν Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Βρετανία που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η μόνη «εύλογη εξήγηση» είναι να κρύβεται η Ρωσία πίσω από την απόπειρα δολοφονίας

Η εν λόγω ανακοίνωση -μια αρκετά σπάνια κίνηση- καταδικάζει την «πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ενώ κάνει λόγο για «επίθεση» στη βρετανική εθνική κυριαρχία.

Η Τερέζα Μέι απέλασε χτες 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία ως «απάντηση» στη στάση που κράτησε το Κρεμλίνο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις. Η Ρωσία, όμως, αγνόησε το τελεσίγραφο της κ. Μέι.

H κοινή ανακοίνωση

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018. Ένας Βρετανός αστυνομικός που επίσης εκτέθηκε κατά την επίθεση παραμένει σε σοβαρή κατάσταση και οι ζωές πολλών αθώων Βρετανών πολιτών απειλήθηκαν. Εκφράζουμε τη στήριξή μας σε όλους αλλά και τoν θαυμασμό μας προς την βρετανική αστυνομία και τις υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισής για την θαρραλέα τους αντιμετώπιση.

Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμάχους του για το ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση.

Συμμεριζόμαστε το συμπέρασμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση και σημειώνουμε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει περαιτέρω την ευθύνη της. Καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επίθεση στο Σάλσμπερι.

Η Ρωσία θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Οι ανησυχίες μας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός υπόβαθρου προτεραίας ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας.

Καλούμε τη Ρωσία να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας

Μετά τη δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε ότι το Παρίσι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει μέτρα.

Για το περιστατικό μίλησε για πρώτη φορά σήμερα και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το εάν πιστεύει ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τραμπ απάντησε «έτσι φαίνεται».

«Έχω ήδη μιλήσει με την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι και βρισκόμαστε σε βαθιές συζητήσεις (σ.σ. για το θέμα). Είναι θλιβερή η κατάσταση. Φαίνεται πως οι Ρώσοι κρύβονται πίσω από αυτό. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό και το παίρνουμε πολύ στα σοβαρά, όπως και πολλοί ακόμα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυστηρή προειδοποίηση και από το ΝΑΤΟ

Σε μια αυστηρή προειδοποίηση προχώρησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου στη Βρετανία «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μιας χώρας της Συμμαχίας.

Την ίδια ώρα, είπε ότι αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση τότε «θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας».

Στο Σάλσμπουρι η Μέι

Νωρίτερα την Πέμπτη, η κ. Μέι επισκέφτηκε το σημείο όπου εντοπίστηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι ο Σκριπάλ και η ενήλικη κόρη του, Γιούλια, στο Σάλσμπουρι.

«Θεωρούμε τη Ρωσία υπεύθυνη για αυτή την άνανδρη και φρικτή πράξη» είπε η ίδια.

Ψυχροπολεμικό κλίμα

Το κλίμα μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας παραμένει ψυχροπολεμικό, με τη Μόσχα να επεξεργάζεται αντίμετρα μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα θα ενημερώσει πρώτα τη Βρετανία για τυχόν αντίποινα και μετά θα τα ανακοινώσει δημοσίως.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες του Λονδίνου είναι «εξωφρενικές» και οφείλονται εν μέρει στην ανικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για το Brexit.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, δεν δίστασε να δηλώσει ανοιχτά πως η χώρα της πιστεύει πως πίσω από την επίθεση στον Σκριπάλ «κρύβεται» η Ρωσία, ζητώντας παράλληλα από τη Μόσχα να συνεργαστεί πλήρως με τις βρετανικές έρευνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γαλλία, που έκανε γνωστό πως «συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ