ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Μακρόν και Μέρκελ απέναντι από την πραγματικότητα στο σημερινό «δείπνο εργασίας»

Politico: Μακρόν και Μέρκελ απέναντι από την πραγματικότητα στο σημερινό «δείπνο εργασίας»
EPA/RONALD WITTEK

«Παρήλθαν –και μάλιστα πολύ γρήγορα- οι μέρες που οι δύο ηγέτες ήλπιζαν με αισιοδοξία να οικοδομήσουν από κοινού μία νέα Ευρώπη» εκτιμά η ιστοσελίδα Politico αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος είναι λιγότερο αρμονικός απ’ ό,τι επιθυμεί ο ίδιος να είναι. Και η πρόσφατη εμπειρία της Μέρκελ είναι ότι η γερμανική πολιτική μπορεί να είναι πιο σκληρή απ’ ό,τι νόμιζε».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η διάθεση των δύο ηγετών στο σημερινό συνηθισμένο «δείπνο εργασίας» δεν είναι η ίδια με εκείνη ένα χρόνο πριν, όταν ανακοίνωσαν στον κόσμο ότι ξεκινούν μία νέα, όμορφη πολιτική φιλία. Σήμερα θα συναντηθούν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Μπρουνό Λε Μέρ και Όλαφ Σολτς.

Η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης για την οποία το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν πει τόσα πολλά και έχουν κάνει τόσα λίγα, σίγουρα θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Ωστόσο έχει περάσει η εποχή που οι δύο πλευρές πίστευαν ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο.

Το δημοσίευμα καταλήγει προβλέποντας ότι, όπως ο Μακρόν ζήτησε από οργισμένους Γάλλους συνταξιούχους να κάνουν υπομονή, το ίδιο μάλλον πρόκειται να πει και η καγκελάριος Μέρκελ «στον φίλο της Εμανουέλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ