ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Στη βαλίτσα της κόρης του πρώην πράκτορα είχε τοποθετηθεί το δηλητήριο

Υπόθεση Σκριπάλ: Στη βαλίτσα της κόρης του πρώην πράκτορα είχε τοποθετηθεί το δηλητήριο
REUTERS/Henry Nicholls

Ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της 33χρονης κόρης του, θεωρείται πως είχε τοποθετηθεί στη βαλίτσα της Γιούλια Σκριπάλ, πριν φύγει από τη Μόσχα, σύμφωνα με το νέο σενάριο που εξετάζουν οι βρετανικές Αρχές.

Αξιωματούχοι εξέφρασαν στην «Telegraph» την σιγουριά τους πως το χημικό Novichok, που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση, είχε τοποθετηθεί σε ένα ρούχο ή κάποιο καλλυντικό της 33χρονης. Η βαλίτσα ανοίχτηκε στο σπίτι της οικογένειας στο Σάλσμπερι, γεγονός που δείχνει πως οι δράστες την στοχοποίησαν για να δολοφονήσουν τελικώς τον πατέρα της.

Οι Αρχές θεωρούν πως ήταν εξαιρετικά απλό να μπει κάποιος στο σπίτι της στη Ρωσία και να τοποθετήσει το χημικό στη βαλίτσα της. Η Σκριπάλ προσγειώθηκε στη Βρετανία στις 2:40 μ.μ. του Σαββάτου 3 Μαρτίου. Το χρονικό πλαίσιο της έλευσής της στο Σάλσμπερι είναι μείζονος σημασίας για την αστυνομία, καθώς λίγες ώρες αργότερα η ίδια και ο πατέρας της είχαν ήδη δηλητηριαστεί.

TELEMMGLPICT000156867203 trans NvBQzQNjv4BqyuLFFzXshuGqnr8zPdDWXiTUh73 1IAIBaONvUINpkg

H Γιούλια και ο Σεργκέι Σκριπάλ

Γιούλια Σκριπάλ: Ποια είναι η κόρη του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου που δηλητηριάστηκε

Σε δημόσια διαβούλευση που έγινε την Πέμπτη ο Πολ Μιλς, αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Γουιτσάιρ, ενημέρωσε πως συνολικά 131 άτομα έχουν έρθει σε επαφή με τον φονικό νευροτοξικό παράγοντα και η κατάσταση τους ελέγχεται καθημερινά από τις υπηρεσίες Υγείας.

Ακόμη 46 άτομα παρουσιάστηκαν σε νοσοκομεία παραπονούμενα για ανησυχητικά συμπτώματα από την ημέρα της επίθεσης. Στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν ο Σκριπάλ και η κόρη του – να υπενθυμίσουμε πως βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις του σε ένα παγκάκι – βρέθηκαν υπολείμματα του χημικού παράγοντα.

Ο Σεγκέι Σκριπάλ είχε καταδικαστεί το 2006 στη Ρωσία ως κατάσκοπος της Βρετανίας, όμως μετά από τέσσερα χρόνια κράτησης επέστρεψε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής κατασκόπων μεταξύ των δύο χωρών.

Η αντιτρομοκρατική και η MI5, που έχουν αναλάβει τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης, φαίνεται πως απορρίπτουν πλέον το σενάριο ότι το Κρεμλίνο έστειλε άντρες στη Βρετανία για να σκοτώσουν τον πρώην διπλό κατάσκοπο. Αυτό κάνει την αποστολή τους ακόμη δυσκολότερη.

Να σημειωθεί πως ο Σκριπάλ και η κόρη του παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση και παλεύουν για να κρατηθούν στη ζωή.

Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν πως στην περιοχή της επίθεσης έχουν στηθεί 24 στρατιωτικές σκηνές και ειδικοί ερευνούν και επιχειρούν να εξαλείψουν κάθε ίχνος του νευροτοξικού παράγοντα. Η τελευταία σκηνή στήθηκε στο σπίτι του αστυνομικού Νικ Μπέιλι, ο οποίος έφτασε πρώτος στο παγκάκι όπου βρέθηκαν ο Σκριπάλ και η κόρη του και δηλητηριάστηκε επίσης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, βρέθηκε την Πέμπτη στο Σάλσμπερι και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ίδια ώρα, η Μόσχα προετοίμαζε τις απελάσεις Βρετανών διπλωματών προς απάντηση των κυρώσεων που ανακοίνωσε το Λονδίνο τις προηγούμενες μέρες.

«Θεωρούμε τη Ρωσία υπεύθυνη γι’ αυτή την αυθάδη και ποταπή κίνηση, που έλαβε χώρα στους δρόμους αυτής της αξιόλογης πόλης», ανέφερε η πρωθυπουργός.

Οι διεθνείς σύμμαχοι της Βρετανίας στάθηκαν στο πλευρό της Μέι, κατηγορώντας και αυτοί τη Ρωσία για την επίθεση.

 100314112 a55dd07c 3f04 4044 adee 3fd414def956

Η Γιούλια Σκριπάλ/Πηγή: Facebook

Σε κοινή τους δήλωση Αμερική, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία τόνισαν πως «δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση» από την εμπλοκή της Ρωσίας στην επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι πίσω απ’ αυτό κρύβονται Ρώσοι», ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του ανακοίνωσε νέο κύκλο κυρώσεων για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ