ΚΟΣΜΟΣ

Επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράκ

Επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράκ
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Thaier Al- Sudani

Επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο που τους μετέφερε συνετρίβη την Πέμπτη στο δυτικό Ιράκ, όπως έγινε σήμερα γνωστό αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας.

«Στο ελικόπτερο επέβαιναν επτά άνθρωποι, υποθέτουμε πως όλοι είναι νεκροί», εξήγησε ο εκπρόσωπος, λέγοντας πως όλοι οι επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν Αμερικανοί στρατιώτες. Τέσσερις από αυτούς ανήκαν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, διευκρίνισε ένας άλλος αξιωματούχος.

«Επρόκειτο για μια συνηθισμένη μεταφορά στρατευμάτων από το Ιράκ προς τη Συρία», δήλωσε ακόμη ο πρώτος αξιωματούχος, λίγο μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM, του στρατηγείου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή), στην οποία αναφέρεται πως «η συντριβή δεν μοιάζει να είναι αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας».

Το ελικόπτερο, ένα HH-60 Pave Hawk, συνετρίβη γύρω στις 18:45 ώρα Γκρίνουιτς (20:45 ώρα Ελλάδας), διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως διεξάγεται έρευνα. Τα συλλυπητήριά του έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί στο Ιράκ ελικόπτερα και αεροσκάφη κατά του ISIS το οποίο είχε καταλάβει μεγάλα τμήματα εδάφους βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης το 2014 προτού ηττηθεί στρατιωτικά τον περασμένο χρόνο.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε τα πλήγματα κατά του ISIS τον Αύγουστο του 2014 στο Ιράκ προτού τα επεκτείνει στη γειτονική Συρία, στη διάρκεια μιας εκστρατείας όπου παρείχε εξοπλισμό και εκπαίδευση σε δυνάμεις που μάχονται κατά της οργάνωσης.

Σημειώνεται πως η Βαγδάτη κήρυξε πέρυσι τη νίκη της κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης, αλλά το ISIS εξακολουθεί να εξαπολύει επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ