ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ και η θρησκεία τους είναι μέρος της Γερμανίας

Μέρκελ: Οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ και η θρησκεία τους είναι μέρος της Γερμανίας
REUTERS/Hannibal Hanschke

«Ο χαρακτήρας της χώρας μας έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από τον Χριστιανισμό, όπως και από τον Ιουδαϊσμό. Στο μεταξύ ζουν στην Γερμανία τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, ασκούν εδώ τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Και αυτοί οι μουσουλμάνοι αποτελούν μέρος της Γερμανίας, επίσης και η θρησκεία τους, το Ισλάμ». Αυτά δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λέφβεν.

«Το Ισλάμ δεν ανήκει στην Γερμανία (…) Όμως οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ προφανώς ανήκουν στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας από ψεύτικο ενδιαφέρον για τους άλλους», είχε δηλώσει νωρίτερα στην Bild ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της κυβέρνησης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στη Ρωσία, η καγκελάριος δήλωσε πως δεν βλέπει λόγο για μποϋκοτάζ, εξαιτίας της δηλητηρίασης Ρώσου διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η «υπόθεση Σκριπάλ» θα απασχολήσει οπωσδήποτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

«Το θέμα τώρα δεν είναι να μποϋκοτάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά να υπάρξει διαλεύκανση» της υπόθεσης, είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα σε αυτή την προσπάθεια διαλεύκανσης να συμβάλει και η Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ